Організатори мітингу, зокрема, в Донецьку навіть не приховували, що ними керують - російські організації.

В облрадах, за словами очевидців, сепаратисти забарикадувалися при абсолютній пасивності правоохоронців. У Донецьку легко взяли і приміщення СБУ.

"Існують місцеві настрої сепаратистські, які підігріваються у багатьох випадках структурами влади, де розставлені представники партії Регіонів і з другого боку дуже багато гастролерів, які заїжджають і проплачують це частково, принаймні, місцеві олігархи або люди з грошима відповідно за погодженням мабуть з тими політичними силами, які за цим стоять", - сказав екс-перший заступник голови СБУ Олександр Скибінецький.

Через дії сепаратистів є перші поранені

А от за приміщення СБУ у Луганську билися - є поранені. Радикали захопили кімнати зі зброєю і вимагали проведення сесії облради.

Керували всім цим процесом люди з характерним акцентом

"У Луганську відбулось озброєне, кероване спеціалістами російських спецслужб захоплення Луганського управління Служби безпеки України, керували всім цим процесом люди з характерним акцентом, позбавленим таких суто донбасських "г" і так далі", - розповів юрист, громадський діяч (Луганськ) Сергій Іванов.

Одразу після захоплення будівлі СБУ вдалося зняти, як під крики "Референдум!" учасники мітингу ділять гроші.

"Ні для кого не є таємницею, що всі ці проросійські мітинги, ну нібито проросійські, вони влаштовуються лише заради одного, лише заради збереження своїх статків паном Єфремовим, який де факто продовжує керувати регіоном", - вважає юрист, громадський діяч (Луганськ) Сергій Іванов.

Люди озброєні і налаштовані, ну так сказати, активно

"Це дурість, ми повинні розуміти, що є люди і люди мають свою точку зору. Люди озброєні і налаштовані, ну так сказати, активно", - прокоментував лідер фракції Партія регіонів Олександр Єфремов.

Незалежні республіки в українських містах

Тим часом, в Донецьку зо три сотні самозванців, які захопили приміщення Донецької облради, назвали себе Донецькою народною радою і заходилися вирішувати долю регіону. Перш за все, оголосили область незалежною республікою, потім вирішили провести референдум щодо приєднання до Росії і попросили Путіна ввести війська.

"Насправді це смішно, сепаратистів їх менше тисячі, якщо чесно я вже прикидав, що якби у Грозному Басаєв так діяв або якась там ірландська республіканська армія так працювала, ну їх би знищили за дві години просто б спопелили і не залишилося б сепаратистів. А тут відбувається все абсолютно пасивно, якась невелика група людей спокійно переміщається містом, ходить, займає будівлі, які їй подобаються", - сказав громадський активіст (Донецьк) Денис Казанський.

У нас синдром український нерішучості і боязні пролити якусь кров

"У нас цей ще синдром український нерішучості і боязні пролити якусь кров, він спрацьовує. Хоча дійсно не бажано дуже проливати будь-яку кров, чи з того, чи з цього боку. І з гуманних міркувань і з точки зору того, що Росія чекає приводу для військових дій проти України, але випереджувальні дії повинні бути і сьогодні. ґнастав той час, коли вже вагатися не треба", - сказав екс-перший заступник Голови СБУ Олександр Скибінецький.

Так звана Народна рада нібито складається із представників населених пунктів області. Однак, у міські раді Донецька кажуть: представляти інтереси донеччан цих людей ніхто не уповноважував.

Сепаратистам загрожує до 8 років тюрми

"Органами міліції відрито кримінальне провадження за частиною 1, статті 294-тої - це масові заворушення. Санкція цієї статті передбачає покарання від 5 до 8 років позбавлення волі", - сказав голова прес-служби Донецької облпрокуратури Алла Конік.

Очевидці сепаратистського шабашу в Донецьку стверджують, що група радикалів зараз значно менша, ніж зазвичай, крім того спостерігається розкол: дехто планував мирно вимагати референдуму, а не захоплювати ОДА. Тим часом озброєні молодики здійснюють рейди містом.

Коли у Харкові сепаратисти штурмували ОДА, міліція просто розступилася. Втім після російського триколору, на будівлю таки повернули національний прапор. У місті пройшли два мітинги - проросійський та проукраїнський. Прихильники федералізації зрештою розігнали Євромайдан.

"Скоріше всього на тій стороні не харків'яни, тому треба якось відповідати, тому, що неприємно, коли тебе змушують боятися", - сказала учасниця Євромайдану Поліна Кузнєцова.

Харків - це невід'ємна частина України

"Харків - це невід'ємна частина України, і я їм це пояснив вголос, що ніяких референдумів, ні на які сепаратистські теми в Харкові", - наголосив мер Харкова Геннадій Кернес.

Державні посадовці навідалися на Схід

І хоча найвищі державні посадовці навідалися на Схід, вони не змогли запобігти оголошенню харківськими сепаратистами про створення суверенної держави під назвою "Харківська народна республіка". Водночас, Прокуратура Харківської області розпочала розслідування за фактом масових заворушень та захоплення держадміністрації.

"Створено антикризовий штаб, а для тих, хто взяв в руки зброю, будуть проводитися антитерористичні заходи. Посилено захист східного кордону нашої країни,враховуючи пасивну поведінку деяких структур місцевих правоохоронних органів, вони будуть доукомплектовані за рахунок підрозділів з інших регіонів", - сказав в.о Президента України Олександр Турчинов.

Йде реалізація плану захоплення території України

"Йде реалізація антиукраїнського, антидонецького і антихарківського плану, плану з дестабілізації ситуації, плану по тому, щоб іноземні війська перетнули кордон і захоплювали територію країни", - сказав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Голова Донецької обласної державної адміністрації Сергій Тарута сказав, що на Сході України реалізується цілеспрямований сценарій державного перевороту, спрямованого на розкол країни.

У східних областях можуть ввести надзвичайний стан

Найоптимальнішим у цій ситуації є термінове введення надзвичайного стану в трьох регіонах, - переконаний колишній заступник Голови СБУ Олександр Скибінецький.

"У законі написано, що надзвичайний стан не дозволяє проводити вибори президента, але він може вводитися не на весь період так би мовити кампанії президентської або на період проведення власне виборів, він може вводитися на деякий термін, на місяць, півтора, три тижні, будь-який час, який буде визначений президентом і затверджений Верховною Радою. Мені здається, що іншого виходу сьогодні вже немає", - сказав екс-перший заступник Голови СБУ Олександр Скибінецький.

Росія може ввести миротворчий контингент

Тим часом, в Російській Держдумі вже висловили припущення, що Росія може ввести миротворчий контингент, аби надати військову допомогу місцевому населенню на Сході України.

Будемо якось захищати наші родини від "русо турісто"

"Ну давайте будемо робити, ну не знаю резервацію Донбасу, будемо самі брати зброю, будемо якось захищати наші родини від "русо турісто", будемо відстрілювати, будемо, не знаю, куди ми будемо повертатися, на півсотні років тому", - сказав юрист, громадський діяч (Луганськ) Сергій Іванов.

Кордони східних областей українська влада поки що наказала укріпити блокпостами.