Зазначимо, раніше Белград і Приштина уклали договір про статус Косово. Торік у грудні саме проблема Косово перешкодила наданню Сербії кандидата на вступ у ЄС.

На саміті глави країн-членів ЄС відклали ухвалення рішення про вступ Румунії та Болгарії до Шенгенської зони. Це питання планують розглянути у вересні цього року.

Також лідери країн-членів ЄС продовжили мандат бельгійця Хермана ван Ромпея на посаді голови Європейської ради. Цю посаду ван Ромпей обійматиме протягом наступних 30 місяців.

"Ми погодили надання Сербії статусу країни-кандидата на вступ до ЄС. Це велике досягнення. Воно є результатом зусиль, які доклали Белград і Приштина. Я сподіваюся, що Сербія і надалі працюватиме над тим, аби задовольнити політичні та економічні критерії для членства у ЄС", - каже голова Європейської Ради Херман Ван Ромпей.

Зазначимо, нині членами Євросоюзу є 27 держав. Торік у грудні договір про вступ до ЄС підписала Хорватія. Очікується, що країну приймуть до ЄС у 2013 році. Окрім цього, статус кандидата в члени ЄС має Чорногорія.