ОБСЄ розповіла російським військовим, де розташовуються українські війська, про це заявили в РНБО. Мовляв, росіяни, які відкрито підтримують терористів, знають точне місце дислокації українців і за бажання легко можуть поділитися координатами.

У місії звинувачення відкидають. Мовляв, всі спостерігачі підписують угоду про нерозголошення.

Всі спостерігачі доповідають до нашого головного офісу. Ніяких даних урядам своїх країн вони не передають,
— сказав речник СММ ОБСЄ в Україні Михайло Боцюрків.

Резонанс викликала і заява радника міністра оборони Василя Будика. Мовляв, чимало представників місії — росіяни, при чому більшість — колишні силовики та розвідники. Лише в Маріуполі 80% представників організації – громадяни Росії.

Хоча цю інформацію одразу ж спростували у вітчизняному міністерстві закордонних справ. І додали - підстав не довіряти ОБСЄ не мають.

В ній наразі працюють 268 спостерігачів, які представляють 30 держав-учасниць, з них лише 18 — громадяни РФ,
— повідомив речник МЗС України Євген Перебийніс.

Координатор "Інформаційного спротиву" Дмитро Тимчук не лише розкритикував ОБСЄ а й припинив співпрацю з ними. Тимчук стверджує, спостерігачі неодноразово попадалися на таких зливах. А ще використовували брендовані автомобілі з логотипами організації для атак українських силовиків.

Скандал довкола ОБСЄ виник після того, як спостережна місія заявила, що обстріл школи в Донецьку вели з позицій українських військ. Хоча Рада нацбезпеки, а також донецькі блогери та журналісти на підставі фото- та відеоматеріалів довели — снаряд, який убив дітей, випустили з територій, захоплених сепаратистами.

Про тиск Росії на ОБСЄ говорили й раніше. Утім маніпуляції навряд чи припиняться. З 1 січня головування в організації перебере на себе Сербія – головний союзник Москви в Європі.

Нагадаємо, робоча група спільного центру з контролю та координації питань щодо припинення вогню та поетапної стабілізації лінії розмежування сторін розпочала свою діяльність 26 вересня о 8:00. До робочої групи увійшли представники української сторони, моніторингова група ОБСЄ та 76 військовослужбовців ЗС РФ.

Раніше командир полку "Азов" Андрій Білецький заявляв, що на міжнародних експертів з ОБСЄ “є досить серйозний російський вплив”. Він припускає, що спостерігачі підіграють терористам.