– Передвиборчий анонс: яка політична сила поки не виправдовує Ваших сподівань? А хто навпаки – перевершує очікування?

– Це покажуть вибори. Однак, з певністю скажу – жодна політична сила не запропонувала нові правила гри. Тобто, вони дещо різняться, але лише у дрібницях. Якість ідей одна й та ж. Зате, легше сказати, хто не виправдав моїх сподівань – це самовисуванці. Адже на них покладали великі надії. Мовляв, вони мали стати свіжою силою української політики. Та якщо поглянути на обличчя тих "самостійників", їхні методи, то стане ясно, що вони нічим не кращі за решту. Така, на жаль, тендеція…

– Рекламні проекти опозиції і провладних партій: у кого зауважили використання брудних технологій?

– Тут нічого порівнювати! Бо підкуп виборців і спеціальні технології влади були неспівмірно високими у порівнянні із спромогою опозиції. Вони нині у різних вагових категоріях! Проте, результат виборів буде визначати не реклама, а саме, повторюсь, мажоритарники. Їм вдалась проста і ефективна рекламна кампанія – підкуп людей.

– Виходить, що у мажоритарників найкраща агітація?

– Це найбрутальніший, і, водночас, найкорисніший метод в наших умовах. Бо умови ці диктує держава. Парадокс: в Україні ефективний той, хто вкладає гроші у купівлю голосів.

– Соціологічні досліження відзначають велику кількість невизначених виборців – біля 25%. Кому, вважаєте, вони віддадуть насамкінець голоси?

– Вважаю, це дуже залежить від регіону держави. Коли говоримо про Схід і Південь, то, певніше за все, голоси "перетечуть" до комуністів та УДАРу. Обидві партії сприймаються українцями як альтернатива "старій" опозиції. Проте, як на мене, цих людей могло б бути більше. Тому частина все-таки знову проголосує за "регіоналів".

– Яку роль в оновленій ВР матиме партія УДАР Кличка?

– "Ударівці" мають шанс стати опозиційною силою. Але оскільки це вельми непрогнозована партія, то важко визначити напрямок її руху. УДАР під своїм дахом зібрав дуже різних людей. Одні – ніколи не будуть працювати на владу, але є й інші – сумнівні кандидати. Сам Кличко, думаю, не піде на співрацю із "регіоналами".

– Більшість експертів запевняють – "тушок-перебіжчиків" у новому парламенті не поменшає. Наперед їх найбільше буде серед самовисуванців. А поміж партійних такі «зрадники» знайдуться? Яка партія стане найбільшим донором "тушок"?

– Так-званих "тушок" майже не буде серед "партійців", а ось поміж самовисуванців їх буде достатньо. Хоча б тому, що мажоритарники почувають свою повну безвідповідальність. Я впевнений, що "донорами" тушок не стане опозиція та ВО "Свобода". Комуністи теж, бо апріорі й так будуть підігравати владі. Є питання по деяких членах УДАРу. Але лише через свою непередбачуваність.

– Міжнародна спільнота здатна бодай якось вплинути на результати виборів? Чи буде "владний режим" зважати на думку Європи та Росії?

– Хіба частково. Бо зараз є реальна загроза персональної ізоляції Віктора Януковича та його "сім’ї". Тож позицію Заходу, бодай якось, та врахують. До того ж, більшість українських олігархів мають чималі капітали закордоном. Кожен з тих магнатів вже давно є персональним членом ЄС і НАТО.

Розмовляв Тарас Матвіїв