Єгипет: частина святкує, а частина - вірна екс-президентові

Розділений Єгипет пережив найкритичнішу фазу пост-революційного життя в середу, коли армія Єгипту відсторонила обраного президента Мохаммеда Мурсі і встановила дату нових виборів. Ці події охрестили "повним переворотом".

Голова збройних сил, генерал Абдул Фаттах аль-Сісі оголосив, що він призупиняє дію конституції і призначає в.о. президента голову Конституційного суду Єгипту. Аль-Сісі запевняє, що найближчим часом пройдуть парламентські і президентькі вибори, після чого буде сформовано перехідний уряд.

"Ми збудуємо міцне і стабільне єгипетське суспільство, котре не ігноруватиме жодного свого сина", - сказав Сісі на трибуні перед натовпом, де зібралися представники всіх прошарків суспільства. Зокрема, там був і глава Коптської церкви, і головний клерик мусульман.

На президентських сторінках у Facebook i Twitter ці події були названі "повним переворотом".

А після того, як заяву аль-Сісі показали по телевізору, натовп по всій країні вибухнув оплесками. Тисячі протестувальників, які зібралися на площі Тахрір у Єгипті, запустили в небо феєрверки.

Щоправда, поки на Тахрірі йшли масові святкування, війська будували барикади в тих частинах Каїру, де збиралися прихильники Мурсі.

Революція чи військовий переворот?

Протягом дня кількість присутніх у Каїрі військових збільшувалася, тим самим підтверджуючи здогад, що армія в пост-революційному Єгипті набуває нової ваги. І відіграє в теперішніх протестах чималу роль.

"Заради Єгипту і заради історичної точності назвімо те, що відбувається, своїм іменем: це військовий переворот", - сказав радник Мурсі з питань нацбезпеки Ессам Хаддад.

Події середи завершили болісний тиждень для Мурсі та його головної опори - партії "Брати-мусульмани". Разом вони виграли демократичні президентські вибори рік тому. За цей рік підтримка Мурсі зійшла на ніщо, а протягом останніх 4 днів взагалі зникла: його покинули спочатку армія, потім - поліція, а врешті - і державні ЗМІ.

Раніше цього тижня поліції не вдалося перешкодити облозі і підпалу головного штабу партії "Брати-мусульмани". В середу міністр внутрішніх справ підтвердив, що поліція вже тоді підтримувала військових.

Вночі з вівторка на середу Мурсі перебував в офісі Республіканської охорони на сході столиці, під захистом полку, що офіційно підкоряється президентові. В той час інші солдати зводили барикади з колючого дроту навколо цього офісу. Це виглядало, як спроба обмежити пересування президента, хоча офіційно таких заяв зроблено не було.

Держдепартамент США зазначав, що не було зрозуміло, чи відбувається переворот насправді, але припустив, що Мурсі не зробив все можливе, щоб умиротворити опозицію, яка вимагала його відставки.

Сісі провів середу за нарадами з головними генералами, опозиціонерами та релігійними лідерами. Серед них були опозиціонер Мохаммед ель-Барадеї, лідер сунітів Шейх Ахмед Таєб і Папа коптської церкви Тавадрос ІІ.

Мурсі лякає кровопролиттям і поганим іміджем мусульман

Мурсі постійно повторював, що він готовий розділити владу з опонентами. Навіть коли пройшов 48-годинний дедлайн, встановлений аль-Сісі, він знову повторював, що згоден на створення нового уряду національної єдності та на парламентські вибори через кілька місяців. Та головний помічник Мурсі Хаддад застеріг, що президента відсторонюють від влади - і протест проти цього сценарію може мати страшні наслідки.

"Сьогодні важлива тільки одна річ", - написав у своєму останньому пості на Facebook в якості президента Єгипту Мохаммед Морсі. "В ці дні ніякий військовий переворот не може мати успіху без значного кровопролиття. Хто з вас готовий взяти на себе звинувачення у цьому?". Він додав: "В Єгипті все ще є люди, які вірять у їхнє право робити демократичний вибір. Сотні тисяч їх зібралися на підтримку демократії та президента. І вони не зникнуть від того, що з ними не погоджуються".

"Щоб знищити їх, треба застосувати насилля. Його застосує чи армія, чи поліція, чи найманці. В будь-якому випадку станеться кровопролиття. І по цілому мусульманському світу пройде голосне і ясне гасло: демократія - це не для мусульман".

Військові та поліція Єгипту відновили авторитет, втрачений після Арабської весни

Однак Сісі діє поступово, а не різко - очевидно, армія хоче враховувати бажання людей і зробити переворот мирно, а не одноосібно і однозначно.

Протягом середи Сісі провів зустрічі з головними політиками, активістами і релігійними лідерами всього Єгипту. Військові гелікоптери часто пролітали над площею Тахрір - вони зривали захоплені вигуки натовпу, який так виказував підтримку втручанню військових.

Така реакція показує, що репутацію військових і поліції реабілітовано. Вони були підірвані під час Арабської весни 2011-го, коли ні солдати, ні поліцейські довго не переходили на сторону протестувальників.

Чимало поліцейських в останні дні ходили з повішаними через шию червоними картками - це була ознака тих, хто проти Мурсі.

Міліціянти не захистили офіс "Братів-мусульман", в той же час пригощаючи соком протестувальників на площі Тахрір. Міністр внутрішніх справ пообіцяв, що навколо єгипетських відділків міліції знесуть кам'яні паркани, що створюють "психологічний бар'єр" між поліцією та народом.

Ісламісти кажуть, що видалення Мурсі - це зрада демократії. Однак для більшості - це перемога волі народу.

Заворушення почалися ще в квітні, коли стартувала кампанія по збору підписів за відставку президента. Кампанія не мала організаторів, однак вона активізувала опонентів Мурсі і призвела до подій 30 червня, коли й почалися мітинги за відставку Мурсі.