Створення Народної Донецької республіки

Захопленням обласної адміністрації та тріумфальним вивішуванням прапора Росії завершився кількатисячний мітинг за федералізацію у Донецьку минулої неділі.

Знадвору адмінбудівлю укріпили барикадами. Однією ОДА сепаратисти, втім, не обмежилися. Обласне управління Служби безпеки, яке штурмували члени так званого "Народного ополчення Донбасу", правоохоронцям вдалося наступного дня відбити. Тим часом у захопленій будівлі обладміністрації група сепаратистів поспіхом оголосила створення "Народної Донецької республіки" та непокору чинній владі.

Там є, звичайно, і раніше судимі. Є особи, які були в стані алкогольного сп'яніння, – заявив перший заступник прокурора Донецької області Олександр Лівочка.

Кримінальне провадження, відкрите за фактом "масових безладів", прокуратура перекваліфікувала на "спробу повалення конституційного ладу".

Люди не погоджуються з рішенням сепаратистів про створення Донецької республіки, про відокремлення Донеччини від України..., – говорить заступник координатора Комітету патріотичних сил Донбасу Тетяна Дурнєва.

Розвиток сценарію у Харкові

У рідному для міністра внутрішніх справ Харкові міліція фактично не чинила спротиву мітингувальникам, які увірвалися всередину обласної адміністрації.

Значна частина міліції не так служила батьківщині, як швидше саботувала процес. На жаль, це факт і цей факт вимагає моєї реакції. Я думаю, що значна частина міліціонерів у харкові, більше 30%, піде і буде інша міліція, – заявив голова МВС Арсен Аваков.

За добу силовики звільнили Харківську ОДА і затримали понад 60 сепаратистів. Штурм відбувся, як звітують керівники спецоперації, без жодного пострілу. От тільки сама адмінбудівля не уціліла: бунтарі, відступаючи, закидали приміщення палаючими шинами та "коктейлями Молотова".

Погроми у місті тривали і після "успішної" операції з визволення ОДА. Озброєні радикали, які увірвалися в офіс місцевої телекомпанії, вимагаючи прямого ефіру, розтрощили апаратуру та, попри присутність міліції, спокійно пішли, прихопивши частину техніки та особистих речей працівників.

Дісталося і правоохоронцям: агресивно налаштовані молодики закидали камінням міліцейський автобус.

У Луганську вимагають федералізації

У Миколаєві обласну адміністрацію відстояли майданівці. Внаслідок нічних сутичок постраждали півтора десятка активістів. На місці розгромленого табору сепаратистів правоохоронці виявили холодну та травматичну зброю, дерев’яні кийки.

Слідчо-оперативна група зафіксувала місце, де були захисники наметового містечка. Деякі предмети були вилучені. Їх могли використати для нанесення тілесних ушкоджень, – заявив начальник УМВС України в Миколаївській області Юрій Сєднєв.

У Луганську сили так званої "армії південного сходу" забарикадувалися у будівлі Служби безпеки та захопили кімнату зі зброєю. Здаватися бойовики не збираються, хоча близько 60 сепаратистів, яких влада назвала звільненими заручниками, після кількох днів умовлянь і переговорів покинули приміщення СБУ.

"Головна наша мета – федералізація у складі України", – сказав представник штабу "армії південного сходу України" Валерій Болотов.

Проти тих, хто взяв у руки зброю, будуть проводитись антитерориститчні заходи. Посилено захист східного кордону, враховуючи ситуацію в країні, місцеві правоохоронні органи будуть доукомплектовані працівниками з інших регіонів, – пообіцяв в.о. Президента України Олександр Турчинов.

За словами Олександра Турчинова, після Криму Росія розпочала другу хвилю захоплення української території. Вимоги заколотників співзвучні з позицією офіційної Москви. До того ж, днями СБУ заявила про затримання російської шпигунки, яка займалася дестабілізацією ситуації в південних областях України.

У кримський сценарій на сході України експерти не вірять

Москва причетність до українських подій категорично заперечує, як, до слова, заперечувала і присутність своїх військ в Криму. Політтехнолог Тарас Березовець, втім, не сумнівається, що ситуацію на сході розхитує саме Росія. Щоправда у реалізацію кримського сценарію на Донбасі експерт не вірить.

Структура цих захоплень приблизно така: 10-15 – це офіцери військової розвідки міноборони РФ, 100-150 найманих бойовиків (чеченців/афганців), решта – місцеві жителі або "політичні туристи" з Росії. Є також очевидні ознаки того, що з цієї ситуації намагаються скористатися українські бізнесмени, олігархи півдня і сходу, які намагаються виторгувати найбільш вигідні для себе умови, – вважає політтехнолог Тарас Березовець.

Посередником у переговорах заколотників з владою висунувся бізнесмен Рінат Ахметов. Він закликав сепаратистів звільнити захоплені приміщення і скласти зброю. Тим часом про готовність розширити повноваження регіонів у Донецьку заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

У нас є закон про всеукраїнський референдум, його треба допрацювати цей закон, але парламент має прийняти в тому числі і закон про місцевий референдум. І місцевий референдум має вирішувати ті питання, які належать до компетенції цієї територіальної громади, – сказав Яценюк.

“Якщо ви вийшли на мітинг за російську мову – я з вами. Якщо ви вийшли на мітинг за децентралізацію влади – я з вами. Але для мене Донбас – це Україна”, – наголосив Ахметов.

Так, як неофіційний господар Донбасу, до слова, вважає абсолютна більшість жителів регіону. Згідно з дослідженням фонду "Демократичні ініціативи", ідею відокремлення від України підтримує лише 18% населення Сходу.