Про це йдеться у запиті журналістів ІА “РБК Україна” до Антимонопольного комітету України, текст якого є в розпорядженні “24 каналу”.

Медійники просять комітет звернути увагу на спільні дії пана Швайки (квота ВО “Свобода”) та “багаторічного поплічника Азарова-Януковича Михайла Лабутіна, які продовжили “чорну справу” обдирання спиртової галузі часів Януковича, захищаючи один одного на прес-конференціях та інших публічних заходах”.

Спиртова галузь України завжди була ласим шматком для різноманітних ділків та нечистих на руку горе-бізнесменів. Попри зовнішні фактори, кризи та інші нестабільні моменти, галузь завше працювала, люди отримували зарплату, здійснювалися величезні відрахування до бюджетів усіх рівнів, золотовалютний запас держави поповнювався завдяки експорту продукції галузі за кордон,
- йдеться в документі.

“Так було до узурпації влади Віктором Януковичем, який віддав спиртову галузь України на відкуп своїм “подєльнікам”. Після чого спиртовики відчули на собі усі “принади донецького управління”. Спочатку усі суб’єкти господарської діяльності в Україні були ліквідовані і переведені в статус МПД (місця проведення діяльності) в структурі ДП “Укрспирт”. Потім були замінені керівники підприємств в регіонах на “своїх” людей. І як наслідок – очевидна нажива представників “Сім’ї” Януковича та ставлених “смотрящих”, стагнація галузі, зупинка багатьох підприємств, зменшення потужностей інших”, - зазначили медійники.

У запиті наголошується, що після Революції Гідності у спиртовій галузі України мали би почати наводити порядок.

“Проте новий Міністр аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка (квота ВО “Свобода”) лобіює на посаду керівника ДП “Укрспирт” багаторічного заступника керівника підприємства, який власне і виконував усі розпорядження “Сім’ї”, - Михайла Лабутіна. Діючи під міністерським прикриттям, пан Лабутін продовжив “реформи”, які сам й починав на посаді заступника директора “Укрспирту”. В результаті, за наявною інформацією, практично всі спиртові заводи втратили статус юридичних осіб, виробництво скоротилося, експорт впав до позначки “нуль”, “лівої” горілки в Україні за даними різноманітних статистичних зведень стало в рази більше”, - йдеться в документі.

Журналісти “РБК Україна” підозрюють, що спиртова галузь України як за Януковича, так і зараз, узурпована в руках кількох людей, які ліквідували усі підприємства галузі, зробивши їх цехами однієї юридичної особи ДП “Укрспирт”.

Просимо також вказати, чи були зафіксовані Антимонопольним комітетом України чи його органами ознаки лобіювання інтересів компанії “Нібулан” - найбільшого зернотрейдера України, яка є переможцем в усіх тендерних процедурах, що проводяться ДП “Укрспирт” для здійснення державних закупівель. Наскільки добросовісно та конкурентно “Нібулан” стає переможцем тендерних процедур, чи проводилися органами Антимонопольного комітету перевірки відповідності закону процедури державних закупівель ДП “Укрспирт” і які результати таких перевірок,
- наголошується в документі.

Медійники також вимагають:

- повідомити, чому розірвано усі міжнародні контракти ДП “’Укрспирт” з експорту продукції за кордон та отримання державою коштів у вигляді валюти. Куди зараз продається спиртова та лікеро-горілчана продукція;

- роз’яснити, наскільки законною та конкурентно-добросовісною була реорганізація спиртової галузі України шляхом ліквідації господарюючих суб’єктів в регіонах, надання їм статусу МПД (місць провадження діяльності, іншими словами – звичайних цехів) та підпорядкування усіх суб’єктів галузі одному ДП “Укрспирт” (зокрема, чи була врахована думка трудових колективів; як це в’яжеться з президентським та урядовим курсом на децентралізацію, заявленим на сьогодні);

- встановити осіб, винних у порушенні законодавства і притягнути їх до передбаченої законом відповідальності;

- вжити заходів до припинення незаконних дій, щодо захисту економічної конкуренції на ринку виробництва і збуту спиртових та лікеро-горілчаних виробів, а також відновити становище суб’єктів господарювання вищевказаного ринку, яке існувало до недобросовісних антиконкурентних дій.