Савур-Могила - це ключова точка

Так, у понеділок Збройні сили України взяли під контроль Савур-Могилу - стратегічну висоту на кордоні Луганської та Донецької областей України та Ростовської області Росії. Саме з неї терористи обстрілювали українських військових та низку населених пунктів, зокрема, Маринівку. Також українські військові провели операції щодо звільнення Дебальцева, Тореза і Лутугіна.

Підрозділи збройних сил та Національної гвардії закріпилися на околицях Горлівки та готуються до її звільнення. Контроль над цими територіями дозволить очистити та знешкодити Донецьке та Горлівське угрупування терористів, - заявив речник РНБО Андрій Лисенко.

Міноборони оголосило третю хвилю мобілізації

Міноборони продовжує набирати новобранців, оголосивши про третю хвилю мобілізації в Україні. Оголошують її здебільшого в разі початку воєнних дій. Мобілізують призовників, військовозобов’язаних жінок, а саме лікарів та техспеціалістів, а також тих, хто не проходив військову службу, але не має "білого квитка".

Коли наступає військовий час, мають бути відмінені будь які критерії мобілізації. Тобто ті особи які потрібні сьогодні для виконання військових завдань по захисту території держави, по захисту її цілісності вони мають бути мобілізовані і мають бути задіяні в цих військових діях, - переконаний адвокат Микола Сірий.

"Загалом під третю хвилю мобілізації потрапляє біля 1 млн осіб. А призвати збираються до 60 тисяч. Яким чином визначаються під параметри цієї мобілізації - оце зона діалогу і дискусії, а часто й корупції, про яку також часто пишуть ЗМІ", - наголосив директор Інституту аналізу і менеджменту політики Руслан Бортник.

Читайте також: Третя хвиля мобілізації – необхідна, адже воювати мають досвідчені професіонали, - Шкіряк

Мобілізовують і частково придатних до служби, зокрема тих, хто має хронічні хвороби або ж уже був поранений під час бойових дій. Зумовлено це тим, що зараз у військових - режим особливого періоду.

Військові сили РФ продовжують накопичувати техніку на кордоні

Та поки командування намагається відновити військовий потенціал, Кремль все ближче підходить до українського кордону. Російські військові сили накопичують техніку на кордоні з Сумською та Харківською областями. Готують вогневі позиції в лісосмугах. За 25 метрів від кордону вже створено позиції для бойових машин десанту.

Кремль відкрито йти війною на Україну не буде, - експерт

Експерти, своєю чергою, сумніваються в радикальності дій Росії - незважаючи на всі повідомлення про збільшення присутності військ та провокацій на кордоні, Кремль, кажуть, відкрито йти війною на Україну не буде, натомість нарощуватиме диверсійну роботу.

Я хочу наголосити на тому, що Кремль не оголосить офіційно війну. Такого не буде. Буде постійне збільшення масштабів дій диверсійної роботи з поступовим втягуванням важких озброєнь, літаків і, в тому числі, можливо, ракетної техніки, - розповів військовий експерт Валентин Бадрак.

До місця аварії “Боїнга 777” вперше потрапила місія ОБСЄ

Тим часом до місця катастрофи “Боїнга 777” Малайзійських авіаліній уперше потрапила місія ОБСЄ. Разом із представниками Організації безпеки на місце падіння літака дісталися австралійські та нідерландські експерти.

Нагадаємо, нещодавно в Раді національної безпеки та оборони повідомляли про розгортання терористами артилерійських дивізіонів та замінування території навколо місця катастрофи. Росія ж тим часом запропонувала Радбезу ООН ухвалити резолюцію щодо розгортання російських миротворців у зоні падіння малайзійського Боїнга.