Про це заявив прем’єр-міністр і глава МЗС Катару Хамад бен Джасем Аль Тані.

"Ми раді досягненню цієї угоди і будемо раді, якщо вона буде негайно реалізована", - сказав він на прес-конференції у Каїрі за підсумками засідання міністрів закордонних справ Ліги арабських держав.

За його словами, сирійська сторона має намір співпрацювати у реалізації цього плану.

Зокрема, затверджений план передбачає припинення насильства усіх сторін конфлікту, щоб уникнути нових жертв серед сирійських громадян. Крім того, Дамаск зобов’язався звільнити ув’язнених, що потрапили у в’язниці в результаті останніх подій у країні. Також уся військова техніка має бути виведена з населених пунктів Сирії.

Більше того, Дамаск повинен буде, згідно з цим планом, пустити на свою територію і забезпечити вільне пересування співробітникам різних підрозділів Ліги арабських держав та журналістів.

"Це дозволить на місці ознайомитися з подіями, що відбуваються в країні", - говориться в документі.

У разі, якщо уряд Сирії виконає перераховані в арабському плані зобов’язання, арабська комісія з врегулювання у Сирії протягом двох тижнів приступить до контактів з сирійською опозицією, направлених на організацію конференції з національного діалогу.

Нагадаємо, за даними ООН під час виступів опозиції проти чинної влади протягом останніх 7 місяців загинуло понад 3 тисячі людей.

Представники сирійської опозиції вимагають відставки президента Башара Асада і закликають НАТО втрутитись у конфлікт.

Асад, у свою чергу, попередив, що зовнішнє втручання у справи країни може викликати "землетрус", який пошириться на весь Близький Схід.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен завив, що "повністю виключає" можливість втручання НАТО у справи Сирії.