Секретар РНБО детально ознайомиться з ситуацією із розміщенням евакуйованих з Китаю українців у медцентрі Нацгвардії, повідомляє пресслужба РНБО.

Знайте більше: Політичні дивіденди та Росія –, Разумков прокоментував заворушення у Нових Санжарах

данілов нові санжари
Данілов ознайомлюється із ситуацією у Нових Санжарах/ Фото пресслужби Полтавської ОДА

Важливо! У жодної евакуйованої з Китаю людини немає симптомів коронавірусу чи іншої застуди. На обсервації у Нових Санжарах протягом 14 днів перебуватимуть 45 евакуйованих українців, 27 іноземців і персонал, який обслуговував людей на літаку.

Зазначимо, міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька перебуватиме в обсервації разом з евакуйованими з Китаю українцями та іноземцями 14 днів.

Сутички у Нових Санжарах: основне

Увечері 19 лютого кілька сотень жителів селища Нові Санжари вийшли на масові протести. Вони виступали проти розміщення у тутешньому санаторії евакуйованих із китайського Уханя українців.

  • Вранці 20 лютого ситуація у селищі загострилася, і туди приїхала поліція та Національна гвардія України. Силовики також привезли військову техніку, зокрема бронеавтомобілі.
  • Місцеві у цей час перекривали дороги, палили шини, та навіть влаштували сутички з поліцією, під час яких 9 силовиків отримали поранення.
  • Надвечір 20 лютого правоохоронцям вдалося відтіснити людей і зробити коридор для 7 автобусів з евакуйованими. У цей час місцеві почали кидати камінням в транспорт і кричати "Ганьба". Евакуйовані українці у відповідь показували серця.
  • Під час сутичок у Нових Санжарах поліція затримала 24 людей та відкрила 5 кримінальних справ. 21 лютого 23 затриманих відпустили.

Володимир Зеленський після протестів звернувся до українців. Він наголосив, у містечку свідомо і навмисне сіяли паніку серед місцевого населення, а потім підбурювали їх до протестів. Президент наголосив, що винні будуть покарані.