На засіданні тимчасової слідчої комісії з розслідування трагедії під Іловайськом міністр оборони Валерій Гелетей нервує, прикривається військовою таємницею та йде з зали, гримнувши дверима. На запитання журналістів, чи винне у трагедії керівництво сектору "Д", яке, за свідченням очевидців, просто покинуло поле бою, відповідає ухильно. Додаючи, що треба зважати, скільки життів врятували, відступивши.

У Запоріжжі місцеві активісти вимагають відпустити бійців 51-ї механізованої бригади. 40 бійців судять за те, що наприкінці липня вони покинули поле бою та відступили на територію Росії. Через ситуацію під Червонопартизанськом, трагедію під Волновахою, де загинуло 16 солдат, Петро Порошенко наказав розформувати 51-у бригаду, а на її місці створити нову, 14-ту.

Ротного 72-ї окремої механізованої бригади Олександра Портяненка також судять за те, що відступив у бік Росії. Він пояснює, що був наказ вириватися із пастки. Планували вийти через буферну зону на кордоні. Стаття, яку інкримінують Олександру, передбачає до 10 років тюрми.

Схожі звинувачення висували й бійцям інших підрозділів, зокрема, 92-й бригаді, 5-му батальйону в Івано-Франківську, 24-ій бригаді. І військові експерти, і ті хто воював, погоджуються, що кожен випадок індивідуальний. Портяненко також не схильний виправдовувати всіх. Каже, слід розрізняти форс-мажор і відверту зраду й прискіпливіше відбирати солдат, бо з деякими бійцями важко та небезпечно воювати.

На думку військового експерта Юрія Бутусова, аби не виникало проблем із дисципліною, треба змінити підхід до мобілізації – працювати не лише через воєнкомати, а й проводити додаткову селекцію військовими частинами. Про такі зміни у призові до армії поки що не йдеться. Проте у РНБО запевняють – до 4-ої хвилі мобілізації швидше за все не дійде.