Візит Грібаускайте

Сьгодні Президент Литви Даля Грібаускайте прибула з офіційним візитом до Києва. Під час зустрічі з Презилентом Порошенком Україна й Литва домовилися про співпрацю у військово-технічній сфері, зокрема, про постачання українським військовим елементів озброєння.

На думку старшого аналітика Центру досліджень Східної Європи Марюса Лауринавичюса, постачання частин озброєння з Вільнюса не можуть бути підставою для повномасштабного вторгнення РФ.

При цьому експерт додав, що Захід не поспішає допомагати Україні, зокрема фінансово, бо не бачить реальних реформ.

Політична ситуація в Україні змушує бажати кращого. Реформи не проводять. Україна повинна пройти довгий шлях, Європа повинна допомагати їй, але сама Україна має змінюватись, - наголосив Лауринавичюс.

Договір про співпрацю між РФ і самопроголошеною Абхазією

Сьогодні Росія і Абхазія стали ще ближчими – підписали договір про співпрацю і стратегічне партнерство. Це документ терміном на 10 років.

Грузія навіть намір підписання сприймала гостро. При цьому президент невизнаної республіки заявив, що тепер у Абхазії є можливість модернізувати свої збройні сили.

Договір прокоментував редактор “Радіо Кавказу” Деміс Поландов.

Цей договір має 2 аспекти. В Грузії цей документ розцінюють як спосіб впливу на Тбілісі, що йде шляхом євроінтеграції. Є й інший аспект, цей договір закріплює роль Росії в житті самопроголошених республік, - переконаний Поландов.

США готуються до Різдвяного сезону

В Штатах роздрібна торгівля готується до найважливішого періоду року – сезону святкових покупок. Так, цього року на подарунки кожен американець готовий витратити до 800 доларів. Це на 5% більше ніж минулого року.

Громадянський форум у Москві

Чи можливий діалог громадянського суспільства з владою в Росії – це питання обговорювали на 2 громадянському форумі, що проходив у Москві.

Під час офіційного обговорення намагались не порушувати зовнішньополітичних тем та ситуації з Україною. В кулуарах же говорили більш гостро.

Ситуація була складною до початку бойових дій на Сході України та санкції. Залишатись в тій примітивній моделі н можна, необхідні кардинальні рішення, -переконаний один з учасників форуму.