Впродовж років незалежності України ставлення до історії УПА в українському суспільстві коливається між позитивним і протилежним. Сама оцінка часто спирається на пропагандистські штампи обох сторін. Питання про офіційне визнання УПА воюючою стороною у Другій світової війні та пов'язане з цим питанням надання ветеранам УПА пільг на державному рівні (декілька західних областей вже прийняли це рішення на своєму рівні), досі залишаються невирішеними.

Історична довідка про створення УПА.

Офіційною датою створення Української Повстанської (Повстанчої) Армії вважається 14 жовтня 1942 р. - козацьке свято Покрови - коли Сергієм Качинським (псевдо - Остап) було сформовано перший відділ УПА під егідою ОУН(б), але реально окремі українські націоналістичні збройні формування існували вже від початку війни (і навіть раніше - "вовки" Василя Сидора проти поляків). Так, своєю назвою УПА завдячує збройному формуванню поліщука Боровця (Тараса Бульби) УПА "Поліська Січ", що діяло на Поліссі та Волині від початку війни проти більшовиків, підтримуване німцями, а згодом і проти самих німців. (Бульба-Боровець у свою чергу запозичив назву УПА від ІІ Зимового походу армії УНР під керівництвом Ю. Тютюнника, 1921 р.) Але на цей момент дії проти німців ще не набули значного масштабу, атакувалися переважно засоби зв'язку, транспортні шляхи, господарські об'єкти тощо.

Нагадаємо, сьогодні, 14 жовтня, згідно з поданою до КМДА заявкою у Марші боротьби з нагоди 70-річчя створення Української повстанської армії у Києві візьме участь до 20 тисяч осіб.

Як додають у міліції, охорону громадського порядку під час акції забезпечуватимуть майже три тисячі правоохоронців та військовослужбовців внутрішніх військ МВС України, включаючи резерв.

У свою чергу, народний депутат України від КПУ Олександр Голуб заявив, що КПУ проведе 14 жовтня в Києві акцію "антифашистського та антибандерівського спрямування". За його словами, акція пройде на Бессарабській площі біля пам'ятника Леніну.