В силу певних обставин не всі підприємці, які бажають застосовувати спрощену систему оподаткування, змогли перейти на сплату єдиного податку з 1 січня 2012 року.

Деякі підприємці отримали відмову в такому переході через наявність податкового боргу, помилок у заповненні заяви, невірного вказання видів діяльності або неправильного вибору групи "єдинників".

Такі підприємці можуть зробити ще одну спробу стати спрощенцями - перейти на сплату єдиного податку з ІІ кварталу поточного року.

Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування необхідно подати не пізніше 16 березня 2012 року. Відмовитися від єдиного податку (незалежно від групи "єдинника") також можна з наступного кварталу.

Щоб перейти на загальну систему, підприємцю слід подати заяву не пізніше, ніж за 10 календарних днів до початку кварталу, тобто не пізніше 21 березня. Для відмови від "спрощенки" заповнюється п. 5.4 заяви.

Якщо "єдинник" хоче змінити групу, заява подається не пізніше 20 числа місяця, який слідує за звітним кварталом, тобто не пізніше 20 квітня. Про зміну ставки єдиного податку слід вказати в п. 5.2 заяви.

За офіційними даними податкової служби, більше 85% українських підприємців станом на 25 січня 2012 року встигли перейти на нову модель спрощеної системи оподаткування.