Шпигун - компанія, що судиться з Roshen

Серед п'яти інспекторів дійсно був співробітник російської кондитерської компанії “Рот-Фронт” Тетяна Даніліна. Ця московська фабрика входить у холдинг "Об'єднані кондитери".

"Рот-Фронт" активно судиться із Липецькою кондитерською фабрикою, яка належить Roshen. Компанія кілька років доводить незаконне використання українською корпорацією своїх товарних знаків. В компанії "Рот-Фронт" не прокоментували присутність їхньої представниці у складі офіційної делегації.

Власник компанії Roshen, народний депутат Петро Порошенко до цього факту поставився стримано.

“Я в цю справу не втручаюся, але заява міністра аграрної політики, безумовно, обурила не тільки мене”, - сказав власник Roshen Петро Порошенко.

У Росспоживнагляду могли бути корупційні мотиви

Інспекція з Росії тривала 2 дні. За такий короткий термін багато не вистежиш - переконані експерти. Це більше схоже на акт психологічного тиску. Донедавна головний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко заявив, що навмисне включив до складу комісії представника компанії-конкурента.

“Виникають, я б сказав так, підозри в корупційний мотивах. Просто як приклад, буквально днями, ось перед переведенням чи зняттям Онищенка з посади голови Росспоживнагляду був конфлікт всередині російської влади між двома конкуруючими відомствами. Онищенко звинувачував своїх конкурентів з Россільгоспнагляду у тому, що у них є корупційні мотиви. Там йшло змагання за контроль над імпортною продукцією. От питання, а чи не було корупційних мотивів у самого пана Онищенка?”, - сказав керівник Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко.

Екс-голова Росспоживнагляду Геннадій Онищенко - головний персонаж усіх міжнародних продуктових воєн Росії. Це він вводив заборону білоруських молокопродуктів, грузинських вин, латвійських шпротів та європейських огірків. І звісно ж - сирів та шоколаду з України.

Російська інспекція поїхала з України раптово, не завершила експертизу і не надала офіційних висновків. Нібито занедужав один з членів комісії. Втім, за декілька днів у Держспоживнагляді назвали іншу причину, мовляв, членів комісії образив недружній прийом. Згодом на сайті Росспоживнагляду таки з`явилися результати перевірки:

"Технології нормам не відповідають, не відповідають санітарним вимогам по рівню плісняви і дріжджів у продукції. Завод, звідки беруть сухе молоко, не входить у перелік молокопереробних комбінатів України, які допущені до поставок у Росії", - йдеться у звіті Росспоживнагляду.

Мінагрополітики назвав заяви російських інспекторів брехнею.

Незалежна експертиза підтвердила якість шоколаду Roshen

Аби дізнатися, чи виправдані закиди російських експертів, Телеканал "24" замовив експертизу російського шоколаду "Бабаєвський" (входить у холдинг "Об'єднані кондитери") та шоколаду Roshen.

Зовнішні характеристики продуктів аналізували фахівці полтавського Науково-дослідного центру "Експертиза", а хімічний аналіз зробили у Полтавському регіональному науково-технічному центрі стандартизації метрології та сертифікації.

Комісія із п'яти осіб перевірила маркування обох шоколадок. Претензій немає. Перевірили і зовнішній вигляд шоколадок. Плитка "Бабаєвський" вкрита нальотом, який ще називають "цукровим посивінням". Експерти зазначили, що шоколад могли не правильно зберігати. До складників, вказаних на упаковках обох плиток, у фахівців претензій не виникло.

Під час дегустації думки експертів розходяться. У декого є зауваження до консистенції російської плитки. У декого - до шоколадки Roshen. У фіналі - резюме експертів: шоколадки загалом якісні.

Наступний етап - хімічний аналіз. У чорному шоколаді повинне бути лише какао-масло, а у молочному - ще й молочні жири. Зауважень щодо якості шоколаду з точки зору жирно-кислотного складу в експертів не було.

Схожі результати отримали і дослідницькі центри Казахстану, Білорусі та Молдови, які також підтвердили якість українського шоколаду після російських звинувачень.