Нині опозиціонери вже зустрілися з представниками дипломатичного корпусу в Україні, і розповіли їм про політичні переслідування.

“Ми не звертаємося до Європи про введення якихось термінових фінансових санкцій щодо України. Ми розуміємо, що це наша держава. Але ми звертаємо увагу європейської світової спільноти на те, що Україна швидкими темпами скочується до диктатури”, - каже в.о. голови "Народної Самооборони", брат Юрія Луценко Сергій Луценко.

Опозиціонери сподіваються, що держави якнайшвидше відреагують на ситуацію в Україні. Це має, зокрема, позначитися на взаєминах між українською владою і Євросоюзом, зазначили вони. Якщо Україна не порозуміється з іншими державами, це може призвести до політичного карантину, впевнені експерти. Перед Україною можуть зачинитися всі двері.

“Наші політики мають розуміти, що наслідки можуть бути серйозними. Причому санкції можуть бути якраз відносно цих політиків, бо, як ви знаєте, буквально на днях Європарламент виступає з ініціативою вжити такі санкції до тих людей, які причетні до вироку по Ходорковському у кінці грудня. Що це означає? Це означає, що ці люди не зможуть в'їхати в Європейський Союз”, - сказав політолог Віталій Бала.

“У європейців позиція дуже проста. Вони говорять просте, якщо ви прагнете бути членом європейської сім'ї, ви маєте розділяти всі спільні цінності, ви маєте дотримуватись двох правил - ви розділяєте наші цінності і ви граєте за цими правилами, які прийняті у Європейському Союзі. Насправді Україна не робить ні те, ні друге”, - зазначив екс-віце-прем’єр-міністр України з питань євроінтеграції Олег Рибачук.

Нагадаємо, кілька днів тому ситуацію в Україні вивчав комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Філе. Після візиту єврокомісара Брюссель має сформувати офіційну позицію.