Спосткріагачі додають, що більшість таких випадків, за даними Місії спостереження за виборами ОБСЄ/БДІПЛ, спрямовані на підтримку Партії регіонів або її кандидатів.

Окрім того, спостерігачі "помітили діяльність благодійних організацій, тісно пов´язаних з певними кандидатами, що надають виборцям матеріальні привілеї або послуги".

Згідно з попередніми результатами моніторингу ЗМІ, проведеного Місією спостереження за виборами в Україні, вони "демонструють, що обсяги висвітлення кампанії у новинах та інформаційних випусках обмежені, і стосується це найпопулярніших телеканалів". На думку спостерігачів від ОБСЄ, "це може негативно вплинути на можливість виборців ознайомитись з різними політичними поглядами".

Поміж того, впродовж звітного періоду ЦВК отримала 25 скарг щодо порушень у ході передвиборної кампанії та непрямого підкупу виборців, констатується в документі. Спостерігачі відзначили вчасний розгляд скарг, але звернули увагу на те, що "обговорення відбувається за зачиненими дверима", а також наголосили, що постановам "бракує достатньої фактичної бази та юридичного обґрунтування".

"Окружні та апеляційні адміністративні суди відхилили більшість скарг, проаналізованих Місією спостереження, з формальних підстав або внаслідок відсутності доказів. У деяких випадках суди застосовували необґрунтоване, занадто вузьке або непослідовне тлумачення закону", – йдеться у звіті.

До слова, Київщина – лідер за порушеннями виборчого законодавства, - звітують міжнародні спостерігачі. Лише за останній тиждень експерти зафіксували тут 23 випадки зловживань: розміщення агітації в неналежних місцях, застосування адмінресурсу та підкуп виборців.