У дію пішов "Грифон", якому не мали наміру поступатися депутати, що й перетворило залу суду на бойову арену у якій, щоправда, брали участь і "грифонівці", і присяжні, і нардепи, серед яких, до речі – й жінки.

Інцидент спричинила заява Тимошенко до судді Оксани Царевич, словесна перепалка із Яворівським, Соболєвим і Власенком, останньому, до речі, "вліпили" услід за Тимошенко штраф за неповагу до суду. Обом – по 1000 неоподаткових мінімумів.


Фото: Сегодня

Син Щербаня кинув тінь на Тимошенко

Тепер трохи докладніше про саму справу. Перша іскра з’явилася 4 квітня, коли син убитого Євгена Щербаня Руслан заявив, що вважає Юлію Тимошенко причетною до вбивства його батька у 1996 році, і закликав прокуратуру провести розслідування.

У мене є факти, у мене є фінансові документи, які підтверджують, що були певні справи при поставках газу ЄСУ – це існує,
– каже син убитого Євгена Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань.

У ГПУ, у свою чергу, заявили, що відновили слідство у цій справі та перевіряють заяву Щербаня-молодшого. А генпрокурор продемонстрував рахунки, з яких, на думку слідства, були перераховані кошти виконавцям убивства Щербаня.

"У цій же справі має бути допитана Тимошенко, хоча б у частині рахунків, про які я говорив, і заяв сина Щербаня. Немає провини? Є алібі? Тоді слідство піде далі", – казав Пшонка.

Регіонал Руслан Щербань запевняє, що ніякої політики у нових звинуваченнях на адресу Тимошенко немає, адже, за його словами, усі докази він збирав впродовж останніх 16 років. А те, що раніше про них не говорив, то, каже, боявся самої Тимошенко, яка була при владі. Сама ж Тимошенко сказала, "повісити" на неї ще вбивства Вітні Х’юстон та Майкла Джексона.

Соратники Тимошенко переконують: у 2003 році на судових свідченнях Щербань давав зовсім протилежні свідчення і ім’я Тимошенко не називав жодного разу. Більше того, тоді навіть депутат від Партії регіонів Юрій Болдирєв запевняв, що не чув прізвища Юлії Тимошенко в числі замовників вбивства Євгена Щербаня.

Водночас, Вадим Болотських, виконавець вбивства депутата і бізнесмена Євгена Щербаня, заявив, що не має наміру змінювати свої свідчення, аби вказати на причетність до справи колишніх керівників уряду Юлії Тимошенко та Павла Лазаренка.

"Болотських пошле їх на три букви. Він чекає, коли його переправлять у Росію. І розуміє, що його оберігатимуть, і він буде живий доти, доки не дасть показань на Лазаренка і Тимошенко. У нього є шанс виграти час, і він це розуміє", – сказав його адвокат Дмитро Поєзд.

Янукович заговорив про мотиви вбивства

Невдовзі видання Bloomberg публікувало коментар українського Президента Віктора Януковича щодо можливої причетності Юлії Тимошенко до вбивства нардепа Щербаня.

Злочини, скоєні в різних кримінальних справах, було вчинено за участі Юлії Тимошенко. Це не секрет для всього світу – це сталось. Включаючи вбивство Щербаня. Були мотиви,
– так прокоментував Янукович нові справи та звинувачення проти екс-прем’єрки.

У вересні Генпрокурор Віктор Пшонка заявив: він переконаний, що екс-главі уряду Юлії Тимошенко не уникнути допиту у справі вбивства у 1996 році депутата Верховної Ради Євгена Щербаня.

Тоді ж у справу про вбивство Щербаня вирішив втрутитися екс-майор Микола Мельниченко, який у соцмережі Facebook опублікував відомості, згідно з якими у записаних ним розмовах замовником вбивства Щербаня називається екс-прем'єр Павло Лазаренко, а оплату за вбивство здійснили Петро Кириченко і Юлія Тимошенко.

"Замовником вбивства Щербаня називається Лазаренко, одним з мотивів - отримання контролю над Донецьким регіоном. Організатором виступає Кушнір, а оплату за виконання проводять Петро Кириченко і Юлія Тимошенко", – пише Микола Мельниченко.

У грудні Тимошенко погрожували висунути звинувачення у вбивстві Щербаня, проте, за словами заступника Генпрокурора Рената Кузьміна, оскільки німецькі лікарі заборонили турбувати Тимошенко, ГПУ не пред'явила екс-прем'єрці обвинувачення. Але додав, що у слідчої групи достатньо доказів проти Тимошенко.

Завершення слідства

Та вже за місяць, 18 січня 2013 року Генпрокуратура заявила, що завершила слідство у справі про вбивство Євгена Щербаня. Тоді ж Тимошенко передали повідомлення про підозру у замовленні вбивства нардепа.

Зібрані матеріали досудового розслідування, які свідчать про те, що Тимошенко дійсно замовила вбивство разом з Лазаренко. Матеріали кримінальної справи по Лазаренко виділені в окреме кримінальне провадження,
- заявив Пшонка і додав, що звинувачення у цьому злочині загрожує екс-прем’єрці довічним ув’язненням.

"Апогеєм ганьби надвечір стало озвучене Генпрокурором замовлення Януковича про намір засудити лідера опозиції Юлію Тимошенко до довічного ув’язнення", - заявили у "Батьківщині" у відповідь на звинувачення Тимошенко у причетності до вбивства Щербаня та погроз про довічне ув’язнення.

До речі, тоді ж народні депутати України Олександра Кужель, Тетяна Слюз та Людмила Денисова прийшли до лікарні, де знаходиться Тимошенко і провели там цілу ніч. Перебування у лікарні завершилося оголошення ними голодування, а невдовзі призвело до сутичок жінок-нардепів із медиками та правоохоронцями, після чого жінок силою виштовхали із лікарні, у Тетяни Слюз трапився серцевий напад.

Стан Тимошенко різко погіршується, про що заявляє і її соратниця Людмила Денисова, і нардеп і захисник екс-прем’єрки Сергій Власенко. Водночас, головлікар ЦКБ № 5 Михайло Афанасьєв запевнив, що з здоров’ям Юлії Тимошенко все гаразд.

Через кілька днів, під час зустрічі із представниками посольств Віктор Пшонка запевнив, що прав Тимошенко не порушували. Присутнім розповіли, що у новій справі проти Тимошенко політичного підтексту немає.

Власенко каже про інше.

Зараз ми бачимо ескалацію ситуації навколо Юлії Тимошенко. Пред'явлення обвинувачення по статті, що передбачає довічне покарання, каже про те, що влада перейшла всі межі й готова знищувати фізично. Якби Тимошенко можна було розстріляти, її б розстріляли,
- прокоментував Власенко.

Така ситуація призвела до радикальних дій з боку опозиції. Голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк надсилає спікерові ВР Володимирові Рибаку листа, у якому йдеться, що на позачерговій сесії Верховної Ради 29 січня опозиція вимагатиме створення комісії щодо арешту Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, відповідальності голів СБУ, МВС та ГПУ.

На думку ж нардеп-регіонала Олега Царьова, прихильники Юлії Тимошенко лише намагаються відвернути увагу від справи, що стосується вбивства Євгена Щербаня.

Заяви Тимошенко та Лазаренка

Невдовзі, 22 січня, офіційну заяву щодо звинувачення у вбивстві Щербаня робить і сама підозрювана Юлія Тимошенко. Звинувачення вона назвала цілковитою неправдою і додала, що за правду боротиметься в міжнародних судах.

“Саме в міжнародних, бо ціну судам, прокурорам, слідчим в Україні всі добре знають, і не варто про це говорити зайвий раз”, - йдеться у зверненні екс-прем’єрки.

У свою чергу, державний секретар США Гіларі Клінтон написала лист екс-прем’єр-міністрові Юлії Тимошенко, в якому пояснила, що США підтримує її.

Навіть другий Президент Леонід Кучма заявив, що у часи його президентства прокуратура не мала доказів причетності Юлії Тимошенко до вбивства нардепа Євгена Щербаня.

Проте, у ГПУ позицію не змінюють. Більше того, Генпрокурор Віктор Пшонка наголосив, що інформація про причетність Тимошенко до організації вбивства нардепа Євгена Щербаня була озвучена ще 12 років тому. Проте Тимошенко всіляко уникала відповідальності.

Офіційну заяву щодо справи про вбивство Щербаня зробив і Павло Лазаренко. Його адвокат Марина Довгопола надала заяву, у якій він заперечує свою причетність до вбивства нардепа.

Я, Лазаренко Павло Іванович, неодноразово та послідовно заявляв про те, що я категорично не маю стосунку до вбивства у 1996 році у Донецькому аеропорту народного депутата України Євгена Щербаня. Цю справу безпідставно та протиправно "повісив" на мене у 2000 році тодішній Генпрокурор Потебенько, користуючись моєю відсутністю на батьківщині і неможливістю повноцінно захиститись від цього політично мотивованого наклепу,
– пише Лазаренко.

На початку лютого цього року депутати від опозиції заявили, що не почули пояснень Генпрокурора щодо справи про вбивство Євгена Щербаня. Матеріали справи захисту екс-прем`єра на ознайомлення не надали, - також нарікають нардепи. Водночас, у ГПУ кажуть: про свій візит депутати не повідомили, тому на відповідь доведеться почекати.

Суд

Слідчі дії щодо Юлії Тимошенко у режимі відео-конференції , за її ж проханням (вона не готова до проведення слідчої дії, оскільки пізно була про це повідомлена), перенесли на обід 7 лютого.

Проте, 7 січня суд знову переніс слідчі дії у режимі відеоконференції у справі про вбивство Щербаня, і знову через 2 клопотання від підозрюваної Тимошенко. Цього разу суд перенесли на сьогодні, 13 лютого.

Сьогоднішнє засідання завершилося, як вже згадувалося, спричинило сутички нардепів із "Грифоном". Крики жінок-нардепів, образи і суперечки призвели до того, що беркутівці та грифонівці таки силою вивели опозиційних депутатів (Олександру Кужель, Людмилу Денисову, Сергія Пашинського, Юрія Одарченка, Романа Забзалюка) із залу засідання суду.

Чим завершиться ця справа передбачити важко. Але в разі, якщо захисники і соратники не знайдуть достатніх доказів непричетності Тимошенко до вбивства Щербаня, екс-прем’єрку можуть таки засудити до довічного ув’язнення, яким ще півроку тому погрожував Генпрокурор Віктор Пшонка.

Як відомо, окрім справи про вбивство нардепа Євгена Щербаня, у біографії Юлії Тимошенко ще дві кримінальні справи. Одна - за газові угоди з Росією, за які вона відбуває покарання у Качанівській колонії. Друга - за фінансові махінації у корпорації “Єдині енергетичні системи”, керівником якої вона була.

Фото: УНІАН, Українська правда, ТСН, Odvesti


Підготувала Ірина ВОВК