За її словами, у випадку з екс-міністром слухання його скарги відбуватиметься в секції ЄС.

"Публічні слухання проводяться відкрито й, очевидно, буде пряма трансляція на сайті Європейського суду, а також не забороняється трансляція на інші сайти", — зазначила адвокат.

За її словами, якщо суд при розгляді скарги Юрія Луценка визнає порушення норм українського законодавства та статті 18 Європейської конвенції з прав людини, то це свідчитиме про відсутність в Україні демократії. Таким чином, Україна вчергове не увійде в історію, а в черговий раз вляпається в неї", — сказала вона.

При цьому Валентина Теличенко зазначила, що рішення Європейського суду є таким, що визначає, чи було порушення Європейсько конвенції, але не дає оцінку щодо виправдання або звинувачення особи.

Водночас адвокат зауважила, що Євросуд у деяких випадках надає вказівку про необхідність звільнення особи з-під варти, а також зазначає, що процес над особою має відбуватись з усуненням порушень, які виникли.

Адвокат зауважила, що рішення за скаргою Луценка Європейський суд ухвалить невдовзі після 17 квітня, самі ж слухання триватимуть годину чи дві.

Нагадаємо, вирок у справі Луценка оголосять 27 лютого.