"США висловлюють свою огиду щодо рішення української влади відреагувати на мирний протест на київському Майдані використанням спецпризначенців, бульдозерів та кийків, а не повагою до демократичних прав та людської гідності. Така відповідь не є прийнятною і не личить демократії", - йдеться в заяві.

Джон Керрі нагадав, що минулого тижня у Брюсселі та Молдові він публічно підкреслив важливість того, щоб усі сторони уникали насильства і закликав президента Януковича виконати сподівання українців.

"Ми повідомляємо уряд про нашу занепокоєність. Як дав зрозуміти віце-президент Байден під час розмови з Януковичем під час їхньої телефонної розмови вчора, повагу демократичних принципів, у тому числі свободи зібрань, має фундаментальне значення для підходу Сполучених Штатів до України. Це універсальна цінність не тільки американська", - наголосив він.

Читайте також: Режим Януковича впаде, – Яценюк

"Протягом кількох тижнів ми закликали президента Януковича і його уряд дослухатися до голосів його людей, які вимагають миру, справедливості і європейського майбутнього. Замість цього лідери України, як виявилось сьогодні, зробили інший вибір", - зауважив Керрі.

Ми закликаємо до максимальної стриманості. Життя людини має бути захищено. Українська влада несе повну відповідальність за безпеку українського народу. В той час як вулицями Києва лунають церковні дзвони, Сполучені Штати стоять поруч з народом України. Він заслуговує кращого, - наголошує держсекретар США.

До речі, за словами полковника міліції, співробітника "Беркуту" Сергія Кусюка, цієї ночi штурмувати будівлю КМДА і Будинок профспілок, які перебувають під контролем учасників Майдану, не планують.