Страйк шахтарів

Політолог розповів, що аналізуючи поведінку шахтарів, у нього склалося враження, що частина цих людей не має зовсім відношення до вугільної промисловості. Зробити такі висновки йому дали можливість руки самих протестувальників – не у всіх є характерний вугільний пил на руках, який не змивається. Тим паче, що люди до Києва були привезені організовано на автобусах. Він нагадав, що під час страйку шахтарів у 90-тих протестувальники пішки долали відстань до Києва, що дійсно говорить про економічне підґрунтя протесту.

Складається враження, що це погана театральна постановка,
– додав він.

Експерт також відзначив, що роль Ріната Ахметова у цьому протесті ясно простежується. Бо коли люди виходять на мітинг, не маючи претензій до виплат по зарплатах, то це вже нагадує конфлікт між урядом та одним із найбільших бізнесменів України.

Про закупівлю вугілля

Політолог відзначив, що такий крок від України був правильним і виваженим. Адже якби Росія дійсно перекрила газ для України, як обіцяли політики, то в опалювальний період виникло б багато проблем. Більш того, такий крок спрацював ще й як психологічний фактор.

Росія не влаштувала обіцяний "вугільний голод", бо знала, що Україна перестрахувалась,
– зазначив він.

Ситуація у Раді

"Зараз іде "розкачування" парламенту, ситуацію розхитують навіть члени коаліції. До сил, які працюють на розвал коаліції, належать і "радикали". Якщо вони вийдуть з коаліції, то проблем з браком голосів не виникне", – розповів експерт.

На його думку, до заяв Олега Ляшка треба ставитись спокійно, не дивлячись на емоційне забарвлення.

Такі заяви я не бачу сенсу навіть аналізувати, вони зроблені під впливом "погодних умов", – додав він.

Про анексію Криму

Заяви про те, що анексія Криму та конфлікт на Донбасі є планом Росії, який вона готувала багато років, на думку експерта, є нічим іншим як політичним міфом.

"Працюючи над книгою про анексію Криму, я дійшов до висновку, що це не було сплановано, це були спонтанні рішення Путіна. Глава Кремля не ставив перед собою мети анексувати Крим і приєднати його до РФ, він хотів спочатку зробити з нього республіку. Але коли не зустрів опору від України та країн Заходу – пішов далі. Він діяв ситуативно", – прокоментував політолог.