Інна Совсун повідомила, що не всі вищі навчальні заклади евакуювались з територій, де ведуться бойові дії. Також не всі студенти и викладачі проявили бажання переїхати слідом за своїм навчальним закладом. Певня частина вирішила для себе вчитись і працювати у так званих вищах терористичних "ДНР" та "ЛНР".

Вищі навчальні заклади які підконтрольні Міносвіти всі переміщені. Також переміщені ряд університетів, які підконтрольні іншим міністерствам, але ще не всі. Ті студенти, які залишаються з евакуюваними університетами, вони спокійно зможуть отримати дипломи, – запевнила заступник міністра.

Совсун додає, що буде єдина проблема з отриманням додатка до диплому з усіма оцінками, тому що база даних з ними за всі попердні роки, залишається у вищах на Донбасі і до них нема доступу. Однак цю проблему у Міносвіти вже вирішують.

Також освітянка розповіла і про долю студентів, які встали на бік сепаратистів.

Ті студенти, котрі свідомо зробили вибір і залишились навчатися в університетах, які проголошують про своє підпорядкування терористичним "ДНР" та "ЛНР", вочевидь Україна не зможе їм видати диплом. І навчаючись там вони розраховують, що їм видасть дипломи "ДНР" і "ЛНР". Їм також постійно обіцяють, що дадуть дипломи РФ, але вже була заяві Міносвіти і науки РФ про те, що ніякі дипломи російського зразка на цих територіях видаватися не будуть, – каже Совсун.

Вона зазначає, що Донецький національний університет переїжджає у Вінницю і разом з ним зареєструвались на переїзд 70% студентів, інші 30% про себе не повідомили.

Подібна ситуація і з викладачами університетів. Вони можуть зареєструватися на евакуацію разом із закладом і продовжити там свою роботу.

Ті викладачі, які не виходять на зв'язок, тому що почали працювати в університетах "ДНР" і "ЛНР", з ними університет може розірвати контракт, – каже заступник міністра.

З вчителями інакша ситуація, бо школи евакуювати не можливо, тому продовжувати з ними контракт Міністерство не може.