За словами Кучеренка, Європа є одним з основних споживачів.

"Євросоюз турбується про свою долю. Але ми в одному човні – не можна припускати, щоб нас шантажував міжнародний шантажист, яким стала на сьогодні Росія", — каже експерт.

Він додав, що зазвичай у складних ситуаціях бізнесмени, щоб не втратити все — вони питання боргів відсторонюють на інший план, продовжують поточну роботу та розрахунки, а з боргами розбираються в процесі.

Зараз потрібно робити все для того, щоб зменшити споживання російського газу,
— наголосив Олексій Кучеренко.

Він зазначив, що треба виходити з існуючого балансу газу, яким володіє Україна. Як відомо, сьогодні міністром енергетики та вугільної промисловості України Юрієм Проданом було оприлюднено: щоб перезимувати — не вистачає 4-5 млрд кубів газу.

Потрібно було не демагогією займатись, а утеплювати будинки та скорочувати споживання газу,
— зазначив експерт.

Екс-міністр житлово-комунального господарства України каже, що зараз найкращий патріотизм — зменшити якомога більше споживання електроенергії. Адже наразі електрозбереженням ніхто не займається.

"Чому ми не займаємося електрозбереженням? Чому не утеплюються будинки, чому не ставлять лічильники, щоб люди почали рахувати своє тепло? – Це провал житлово-комунальної реформи", — зазначив Кучеренко.

3 мільярди газу замінити мазутом — можна розглядати як резервний варіант, але тепло з мазуту на 20 % буде дорожчим, ніж з газу,
— каже екс-міністр.

Неможливо сьогодні підвищувати тарифи – сподіваюсь, вони це розуміють

"Україна готова на 90% до опалювального сезону — хотів би вірити, але це так Гройсман вважає на підставі рапортів, які надали міста. Але я їм не довіряв би — зараз час виборів, всі хочуть потрапити в депутати", — говорить експерт.

Він додав, що субсидії людям треба давати на утеплення будинків та встановлення лічильників, а не на встановленя негазових котлів. Хоча зараз це вже буде пізно.

"Нема газу? Чітко скажіть — кого виключаєте першим, другим, а кого — третім", — каже екс-міністр житлово-комунального господарства України 2007-2010 років Олексій Кучеренко.

Ми, як одна команда — перезимуємо цей сезон,
— каже Кучеренко.