“В четвертому році Кучма - всі кричали: "Кучму-геть! " - так він не забороняв тоді проводити акції, так, сталася революція, однак вони не перешкоджали. В цьому році, я не розумію чому, влада перешкоджає навмисно перешкоджає, створює перепони. Взяли обгородили весь майдан металевими турнікетами, ні вибачте, ми злочинці, чи хочемо загарбати владу, чи ми закликаємо до якихось екстремістських терористичних дій? Ні, ми хочемо просто - як зустріч випускників”, - каже активіст Сергій Мельниченко.

У міліції запевнили - на ватажків "помаранчевого руху" у День свободи хіба що адмінпротокли складуть, за ігнорування рішення суду.

“У центральній частині міста кількість нарядів міліції буде така, щоб забезпечити належний громадський порядок. Якщо громадяни поводитимуть себе мирно, без порушень громадського порядку, в міліції до них претензій немає”, - каже в.о. начальника прес-служби ГУ МВС м. Києва Володимир Дмитренко.

Тим часом, колись революційний Майдан вже обнесли парканом. Столична влада пояснила - до Києва їде Президент Литви. Також звучала версія про встановлення новорічної ялинки. Мовляв, цього року зелена красуня замість звичних 7 тонн важить 60, тому і часу, і місця для встановлення треба більше.

Та й колишніх лідерів “помаранчевих подій” теж, певним чином, обнесли парканом. Юлія Тимошенко, Юрій Луценко, які відіграли ключові ролі під час революції, нині за ґратами. Інші ж фігуранти подій семирічної давнини дивляться на День Свободи філософськи.

“Сама ідея святкування була 100% фальшива, але, я ще раз повторюся, доки є хоча би якась група людей, які хочуть цей день святкувати, і доки цей день так само публічним способом не усунутий з календаря, а я думаю, що штучно цього робити не треба, такі речі мали би ліпше самі якимось чином або возвеличуватися, або відмирати, доти ліпше не створювати жодних перешкод і дати тим людям принаймні щось згадати”, - каже колишній керівник виборчого штабу Партії регіонів Тарас Чорновіл.

Державним святом 22 листопада у 2005 році зробив Віктор Ющенко. Екс-глава держави, який став президентом завдяки Помаранчевій революції, і цього року на Майдан не прийде.