" Зазначений позов попередньо пред'явили ще в червні цього року у зв'язку з відхиленням МНС України протесту Генеральної прокуратури України на зазначений Порядок. Судом визнано обґрунтованою позицію прокуратури про порушення вимог закону при його затвердженні міністерством", — заявили сьогодні, 25 листопада в Генпрокуратурі.

Відзначається, що даний порядок відвідування зони відчуження, затверджений наказом МНС № 159 від 18 лютого 2011 року, не був погоджений з Міністерством внутрішніх справ, підрозділи якого забезпечують контрольно-пропускний режим при в'їзді та виїзді із зони.

"Це є порушенням вимог положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 року", — підкреслили в ГПУ.

Нагадаємо, 18 лютого МНС затвердило порядок відвідування громадянами України, іноземними делегаціями та іноземцями зони відчуження і зони обов'язкового відселення через туроператорів.

Міністерство юстиції України перевірило цей порядок на відповідність чинному законодавству України, і за результатами експертизи прийняло рішення про державну реєстрацію даного акту. Однак Генпрокуратура 10 травня внесла протест на порядок як такий, що, на її думку, не відповідає чинному законодавству України.

Пізніше, 6 червня Генпрокуратура подала адмінпозов до Окружного адмінсуду Києва щодо визнання протиправним і скасування зазначеного порядку.

Потім, 22 червня, туроператори заявили, що Чорнобильську зону відчуження закрили для всіх туристів.