Про це у своїй статті для DT.UA пише директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер. За його словами, законопроект містить дві найбільші проблеми.

"По-перше, цей законопроект накладає забагато обмежень на типи власників, які зможуть купувати землю, - пояснює Райзер. - Наприклад, виключення юросіб із числа потенційних власників і цілковита заборона купівлі землі іноземними громадянами призведуть до зниження попиту і, відповідно, до збереження низьких цін на землю. Такі норми також стримуватимуть інвестування в сільське господарство, хоча такі кошти вкрай потрібні для підвищення його продуктивності".

По-друге, на його думку, зазначений законопроект, усупереч тому, що часто декларується, не створює умов для полегшення припливу фінансів у сільське господарство.

"Банки не можуть утримувати землі, взяті у заставу, оскільки вони як юридичні особи мусять продати їх упродовж шести місяців. До того ж на повторний продаж землі, здійснений не пізніше, ніж через п’ять років після її купівлі, накладатиметься високий податок. Пропозиція заснувати державний земельний іпотечний банк є поганим замінником створення таких умов, за яких комерційні банки були б готові надавати кредити під заставу землі", - вважає представник Світового банку.

Однак, за словами Райзера, хорошої законодавчої бази недостатньо для ефективного функціонування в Україні ринку землі.

Нагадаємо, Верховна Рада України розгляне "земельне" питання з 15 по 18 листопада цього року.