"Ми вимагаємо винести на всеукраїнський референдум питання про скасування автономного статусу республіки Крим – це повинна бути 27 Таврійська область – і про окремий статус Севастополя, який повинен стати одним із адміністративних центрів Таврійської області. Це положення нашої програми. Ми плануємо його проведення", – запевнив Швайка.

Читайте також: Фаріон: Не вмію жити без Донецька

Водночас, додає депутат, сьогодні, відповідно до чинного закону, такий референдум провести неможливо, бо "чиновники, що представляють виконавчу владу, зроблять все для того, щоб цей процес навіть не розпочався".

"Наразі у Раді ведеться робота, в ній беру участь і я, над Виборчим кодексом, в якому будуть зібрані всі норми законодавства про вибори президента, народних депутатів, депутатів місцевих рад, а також про всеукраїнський та місцеві референдуми. В Україні має діяти кодифікований акт, що чітко визначає правила, за якими необхідно проводити і вибори, і референдуми", – наголосив свободівець.

Довідка: Плебісцит – це різновид референдуму, на якому вирішуються питання зміни статусу території чи приєднання території до іншої.