Авторами законопроекту виступили Олександр Сич, Руслан Зелик та Руслан Марцінків.

Згідно з законопроектом, штучно перервати вагітність можна буде лише, якщо будуть медичні показання щодо здоров'я жінки чи дитини, а також у разі зґвалтування.

Як розповів співавтор документу Олександр Сич, з ініціативою заборони абортів виступила громадська організація "Івано-Франківське християнський рух за життя", яку підтримали депутати.

За аборт свободівці хочуть карати кримінальною відповідальністю, а за "пропаганду або заклик до штучного перериванню вагітності (аборту)" націоналісти збираються запровадити адміністративну відповідальність.

Правозахисні організації різко критикують ініціативи депутатів щодо заборони абортів. На їхню думку, це не покращить демографічної ситуації, але може піддати ризику жінок.

"Як показує практика країн, в яких аборти заборонені, відсутність легальної можливості для жінок, а особливо для дівчат-підлітків, перервати небажану вагітність, призводить до збільшення підпільних абортів. У свою чергу це збільшує кількість випадків жіночого безпліддя і смертності", - впевнена голова громадської організації "Інсайт" Олена Шевченко.

Нагадаємо, 28 березня, нардеп Віталій Журавський зареєстрував законопроект, згідно з яким передбачається кримінальна відповідальність за аборт. Пізніше він повідомив, що готовий зняти з розгляду свій законопроект "про аборти".