"Зважаючи на ситуацію, яка склалася у зв’язку з невиконанням плану держзамовлення вищими навчальними закладами різних рівнів, профільне міністерство дозволило продовжити термін прийому оригіналів документів до 15 серпня 2012 року. Тобто на ті напрями, на які залишилися вільні місця після третьої хвилі рекомендованих до зарахування, ВНЗ будуть приймати оригінали документів до 15 серпня 2012 року", – пояснюють в громадянській мережі ОПОРА.

У організації додають, що абітурієнти, які не потрапили у третій список, але знаходилися близько до нього, повинні звернутися до навчального закладу і поцікавитися, чи є вакантне місце на той напрям підготовки, на який вони подавали заяву та документи, і чи є у них шанси вступити на місця держзамовлення відповідно до їхнього конкурсного балу.

До 25 серпня 2012 року було дозволено приносити оригінали документів на контрактну форму навчання не лише на ті напрями підготовки, на які вступник подав документи до 31 липня, а й на інші. Та це можна робити лише в межах одного навчального закладу та на напрями з однаковими конкурсними предметами.

ВНЗ, які вчасно виконали план державного замовлення, не зобов’язані продовжувати терміни зарахування до 15 серпня 2012року, оскільки міністерський лист має рекомендаційний характер.