Проект навчального плану опублікувало видання "Дзеркало тижня".

За інформацією видання, міністр освіти Дмитро Табачник затвердив цей план відповідний указом №93 від 01.02.2012 року. Однак на сайті Міністерства освіти та науки відповідного цього указу немає.

З документом мали змогу ознайомитись тільки вузьке коло освітян.

У новому навчальному плані скорочено кількість уроків української мови. Тепер їх буде лише по два на тиждень. Кількість годин на її вивчення української літератури у 7, 8 та 9 класах також зменшується.

"За задумом керівництва Міносвіти, цей предмет як такий (Історія України – 24) взагалі зникне з розкладу шкільних уроків (хоча традиційно викладався навіть у Радянському Союзі). Натомість з’явиться новий, інтегрований курс – історія, в якому буде поєднано всесвітню історію та історію України", – пише видання.

"Дзеркало тижня" зазначає, що досвід викладання інтегрованого курсу історії існує в інших країнах. Наприклад, у Росії. Згідно з навчальними програмами, історія рідної країни становить у ньому близько третини всього матеріалу. У дев’ятому класі російських шкіл з’являється окремий предмет "Історія Росії".

"Наші ж старшокласники і далі інтегруватимуться. Оскільки навчальних планів для десятого та одинадцятого класу не розроблено, про подальшу долю предмету "Історія України" ніхто нічого певного сказати не може", – йдеться в матеріалі.