Порівняльну таблицю законопроекту Міносвіти й карти реформ Януковича оприлюднила у своєму блозі в LiveJournal депутат Леся Оробець. Ініціатором порівняння двох документів виступив "регіонал" Мірошниченко.

У вересні 2010 року Мірошниченко зареєстрував у ВР законопроект "Про вищу освіту", який передбачав розширення фінансової автономії вузів і спрощення процедури ліцензування навчальних закладів. Наприкінці травня документ внесли на розгляд Верховної Ради, однак парламент направив його на доопрацювання.

Як заявив Мірошниченко, фракція Партії регіонів доопрацювала цей законопроект і проаналізувала аналогічний документ Міносвіти.

Депутат зазначив, що експерти ПР виявили невідповідність законопроекту Міносвіти позиції президента в питаннях реформування вищої освіти. За його словами, порівняльна таблиця двох документів була спрямована в Міносвіти й адміністрацію президента.

"Законопроект носить не дозвільний, а жорстко регулятивний характер, що збільшує залежність вузів від міністерства й знижує зацікавленість роботодавців у співпраці. Він не передбачає створення конкурентного середовища на ринку освітніх послуг, підвищення якості викладання й не спрямований на здійснення реформи в галузі вищої освіти", — говориться в порівняльній таблиці.

"Ухвалення законопроекту Міносвіти спричинить необхідність реорганізації й перереєстрації більше 373 чинних інститутів, технікумів і училищ різних форм власності, що збільшить видатки державного бюджету", — додається в ній.

Оробець, яка очолює підкомітет базової освіти, також констатує: "Янукович закликав забезпечити вузівську автономію, щоб вивести найкращі наші університети у світові рейтинги. А проект закону, написаний Міносвіти, орієнтований на централізацію управління й тотальне підпорядкування вузів, що нівелює й дискредитує президентські ініціативи".