В Душанбе заявляють про готовність до діалогу з лідерами російських націоналістичних угруповань, яких запрошують відвідати Таджикистан і особисто побачити культуру країни та поспілкуватись з місцевими жителями.

Для цього планують створити спеціальний центр. Основні сили політтехнологів направлять на Росію та Казахстан, де найбільше живуть та працюють мігранти з Таджикистану.

"Офіційна влада схвалили також плани проведення в країні міжнародного фестивалю молоді та студентів, на який будуть запрошені в тому числі російські футбольні фанати і скінхеди. Ці люди повинні побачити нашу країну самі, побувати тут, поспілкуватися з її жителями і змінити своє ставлення до нас", - підкреслив Туграл Хайруллаев, представник міграційної служби Таджикистану.

"Дуже важливо зламати стереотип мислення. У Росії дивуються, коли таджик добре говорить російською або коли наші громадяни через Москву вилітають у держави Європи. В Росії вважають, що якщо в паспорті написано таджик, то значить – це обов'язково неграмотний наркокур'єр або неосвічений двірник" , – говорить Рахмон Ульмасов, директор науково-дослідного інституту міграції при російсько-таджицькому Слов'янському університеті.

Набільший скандал щодо образу таджика виник після виходу в ефір гумористичної програми "Наша Russia".