Прокуратура просить для екс-прем’єра 7 років позбавлення волі та заборони обіймати державні посади ще протягом 3-х, а також відшкодування півтора мільярда гривень збитків "Нафтогазу". Захист наполягає - нічого незаконного у підписанні газових контрактів немає.

“Такі обставини оцінюються як звичайна управлінська діяльність, звичайна політична діяльність і логічне завершення цього процесу якраз і стверджує цю саму тезу”, - запевняє адвокат Микола Сірий.

“Обвинувачення, яке пред’явлено підсудній Тимошенко - доведено повністю. Міра покарання, запропонована нами - з урахуванням всіх обставин справи, тяжкості скоєного злочину і посади підсудної”, - сказав представник прокуратури Михайло Шорін.

Прихильники Юлії Тимошенко не лише перекрикували представників обвинувачення. Цього тижня вони двічі побилися з “беркутівцями”. Ті у відповідь використовували сльозогінний газ, що, згодом, міліція назвала самозахистом.

Тимошенко ж у залі засідань просила останнього слова і часу на підготовку - до понеділка.

“Я звернулася до Вас з проханням зробити мінімальну перерву - півдня - для того, щоб проаналізувати останню позицію прокуратури і цивільного позивача, попрацювати з адвокатами, на що я маю право за законом, підготуватися до заключного слова, і виголосити заключне слово, спираючись на чинне законодавство. Я щось екзотичне попросила?”, - каже екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.

Ці слова Юлії Тимошенко суддя Родіон Кірєєв вирішив вважати останніми і оголосив у процесі останню перерву - до 11 жовтня.

“Вирок Юлії Тимошенко оголосять лише в присутності учасників процесу та журналістів. Суд вирішив, що депутати гучними вигуками та оплесками йому заважатимуть. Парадокс українського правосуддя у тому, що над тим, чи залишити екс-прем’єра за ґратами думає не лише головуючий у справі Родіон Кірєєв”, - каже журналіст Вікторія Носач.

Президент Віктор Янукович днями вніс до парламенту правки до закону - про декриміналізацію економічних злочинів. Зміни стосуються 18-ти статей Кримінального кодексу щодо контрабанди, штрафів, фіктивного банкрутства чи недобросовісної торгівлі.

“Подвоїли кількість статей, які потрібно виключити з КК, які зараз не працюють - але по яких відкривають тисячі справ, ще 5 статей, які є, які можна добавити для того, щоб не турбувати бізнес. Ось куди треба рухатись - всі будуть критикувати, багато буде критики - і це потрібно, буде опозиція - і це потрібно - ось куди потрібно рухатись”, - запевняє віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко.

“Статті, які хоче декриміналізувати Президент, стосуються виключно його оточення, яке займається контрабандою, розкраданням бюджетних коштів тощо. Ніякого відношення до цього процесу ці статті не мають”, - вважає заступник голови партії "Батьківщина" Олександр Турчинов.

Не мають - поки. У Партії регіонів, схоже, не проти 365-ту статтю, за якою судять Тимошенко, декриміналізувати. Щоправда, лише після відшкодування екс-прем’єром збитків "Нафтогазу". Про це заявив заступник голови правлячої партії Дмитро Шенцев.

Включення до порядку денного Верховної Ради президентського законопроекту спікер Володимир Литвин анонсував на 5 жовтня. На думку політологів, стаття Тимошенко у змінах до закону таки буде.

“Янукович від цього тільки би виграв. То не треба виставляти таких мов, що хтось має писати помилування. Там є багато варіантів - починаючи з декриміналізації цієї статті, закінчуючи тим, що просто наказати тих людей, які почали цю справу, що недостатньо професійно її провели”, - сказав політолог Віталій Бала.

Про долю Тимошенко невтомно нагадували Януковичу і в Європі, під час саміту Східного партнерства. Керівництво ЄС не приховувало, що жодна зустріч Віктора Януковича у Варшаві не минула без розмов про лідера української опозиції. А польський прем’єр Дональд Туск через справу проти екс-прем’єра не виключає ускладнення переговорів про асоціацію України та ЄС.

“Шлях України до Європи почався за прем’єрства Тимошенко. Ми не сумніваємося, що в цілому мета пана Януковича, і пані Тимошенко, як і більшості громадян України - це рух до Європи. Ми дуже чітко передали керівництву України позицію ЄС загалом і кожного з нас нарізно - утиски опозиції, порушення прав людини дуже серйозно ускладнює реалізацію таких устремлінь”, - заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск.

"Мені взагалі не хотілося би коментувати це питання, бо воно може розглядатися як тиск на суд чи правоохоронні органи. Тому я намагаюся уникати конкретних відповідей на ці питання”, - прокоментував Президент України Віктор Янукович.

Втім, на Банковій відповідь є, - переконують експерти. Угода про асоціацію та сприйняття на Заході для українського Президента таки пріоритетніші, аніж політичний ворог №1 за ґратами.

“Судячи з тих сигналів, які Янукович дає міжнародній спільноті, швидше за все, Тимошенко не буде за ґратами. Але чим довше цей процес тягнеться - тим складніше для української влади”, - переконаний Сергій Таран (Центр соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір").

Від того, яким буде вирок Юлії Тимошенко, переконують політологи, залежать не лише європейські перспективи України. Від того, перебуватиме екс-прем’єр за ґратами чи ні, великою мірою залежатиме, якою буде українська опозиція після 11 жовтня.