Та поки Європа очевидно більш поблажлива до української влади, аніж та до своїх попередників. "Український тиждень" у Стразбурзі змусив українську верхівку добряче понервувати. У Європарламенті вирішували, що рекомендувати Раді Євросоюзу стосовно підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Думки євродепутатів розділилися. Частина висловили занепокоєння політичною ситуацією в Україні і арештами лідерів опозиційних партій. Реакція вітчизняного МЗС - хвилюватися немає підстав. Начебто погана репутація України за кордоном - справа рук українських опозиціонерів.

"Негативну резолюцію, яку хотіли протягнути деякі представники опозиційних партій через деяких своїх друзів протягти у Європейський парламент не знайшла підтримки навіть серед друзів наших опозиційних політиків. Тобто ніхто не хоче ставити палки в колеса переговорному процесу", - впевнений директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.

27 країн-членів ЄС вважають суд проти Тимошенко політичновмотивованим

Та друзів в української опозиції за кордоном назбиралося більш, ніж достатньо. Міністри іноземних справ 27-ми країн-членів Європейського Союзу вважають суд проти Юлії Тимошенко політичновмотивованим. В унісон з ЄС заговорили США. Зібравши думки всіх невдоволених, голова європейської народної партії Вілфред Мартенс приїхав в Україну, щоб достукатися до Президента Віктора Януковича.

"Більшість міністрів закордонних справ дійшли згоди, що угода про асоціацію між Європейським союзом і Україною може бути завершена тільки тоді, коли справа проти Тимошенко буде вирішена", - запевняє голова Європейської народної партії Вільфред Мартенс.

Президент України європейського гостя вислухав і відповів, що думку його поважає. Водночас у дипломатичному середовищі поповзли чутки, що начебто Віктор Янукович пригрозив главі МЗС Костянтину Грищенку звільненням, - якщо угоду з ЄС цього року не підпишуть.

Часткову ясність у переговорний процес вніс комісар Європейського Союзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле. Під час щорічного саміту у Ялті він заявив, що Україна та ЄС на завершальному етапі підписання угоди про Асоціацію.

"Ми досягли багато чого, перейшли до фінальної стадії підписання угоди про асоціацію. Проте якість відносин між Україною та ЄС залежить не лише від прогресу за столом переговорів", - каже комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Скоріш за все асоціація між Україною та Європейським Союзом таки буде невдовзі підписана, переконані експерти. Однак не завдяки політиці теперішньої влади, а внаслідок суттєвих напрацювань у минулому.

Україна зможе стати частиною європейського економічного простору

"Мова йде про нечуваний для України крок, про реальне входження в економічний простір, де ми можемо стати частиною європейського економічного простору, і де зрозуміло кожному українцю - частиною енергетичного простору, де ми вже не будемо себе почувати так напередодні чергового похолодання буквального і образного у стосунках з Росією і у питаннях ціни на газ", - експерт у сфері європейської інтеграції Олег Рибачук.

"Коли закінчиться ратифікація всіма 27, а цілком можливо всіма 28 країнами Європейського Союзу передбачити важко, бо зазвичай це триває рік-півтори. Іноді буває, як у випадку з нині діючою угодою між Україною та ЄС - це тривало 4 роки - передбачити важко, але я думаю, що на цей раз не буде таких надзвичайних подій, як 4 роки тому. Тобто рік-два і тоді набуде чинності угода повністю", - переконаний директор департаменту політики та безпеки МЗС України Василь Філіпчук.

Парафувати угоду про асоціацію планують вже цьогоріч у грудні - під час саміту Україна - ЄС. Чи буде повноцінним підписаний документ - сумніваються експерти. Мовляв, частину угоди щодо зони вільної торгівлі погодять, а політичні зобов’язання української влади перед Європою залишаться на словах.