Основні факти:

- Під час одного з найбільших світових марафонів - Бостонського - вибухнуло 2 бомби. Загинуло 3 людей і майже 200 було поранено.

- Через кілька годин офіційний Вашингтон оголосив вибухи терактом.

- Троє померлих - це 8-річний хлопчик, 29-річна жінка (обоє були американцями) та 20-річна студентка з Китаю. Всі вони не були жителями Бостона, а приїхали в центр міста спеціально, щоб подивитися на спортивні змагання.

- Поліція та спецслужби кілька днів безрезультатно аналізували всі відео, зроблені під час марафону, щоб по них визначити потенційних організаторів теракту.

- 19 квітня було оприлюднено фото 2 потенційних підозрюваних

- Через кілька годин після оприлюднення фото у місті Вотертаун недалеко від Бостона поліція намагається затримати 2 підозрюваних. В ході операції одного з підозрюваних у тероризмі застрелили. Другий зумів втекти.

- Обоє терористів - брати, вихідці з Чечні. Той, хто переховувався від поліції, - 19-річний Джохар Царнаєв.

- Джохара Царнаєва затримали в ніч з п'ятниці на суботу в місті Вотертаун (штат Массачусетс). Його сліди вистежили після викрадення автомобіля на автозаправній станції та замаху на поліцейського.

- Зараз Царнаєв знаходиться в лікарні у важкому стані після перестрілки, яка сталася ще напередодні, коли загинув його старший брат Тамерлан.

Уже на фінішній лінії Бостонського марафону, який входить до п'ятірки найпрестижніших марафонів світу, сталися 2 вибухи.

Через годину прогримів третій вибух у бібліотеці імені Джона Кеннеді, що за кілька миль від місця марафону. Однак згодом з'ясували, що це не було вибухом - у технічному відділі бібліотеки розпочалася пожежа. А налякані подіями на марафоні працівники сприйняли її як вибух.

Спочатку влада США заявляла, що ще надто рано говорити про теракт.

Згодом найдішли повідомлення про те, що Президент США Барак Обама назвав події терористичним актом.

Попередньо ні ФБР, ні поліція Бостона не отримували анонімних повідомлень про загрози вибуху.

Видання The New York Times зробило інфографіку зі схемою вибухів. Дивіться на фото.

Карта вибухів:

В Бостоні припинили роботу всі служби, що забезпечують . Таким чином поліція намагалася уникнути імовірних подальших вибухів, які можуть бути здетоновані через мобілки.
Поліція Бостона звернулася до людей з проханням поділитися зазнятим на телефони відео під час марафону. Наразі в поліції вже є відео, на якому видно, як хтось приносить на місце вибуху великий рюкзак.
З допомогою матеріалів від випадкових свідків офіцери сподіваються чіткіше побачити, що за чоловік приніс цей рюкзак, і чи врешті-решт він його залишив на місці вибуху.
Першим підозрюваним в організації вибухів на Бостонському марафоні виявився . Чоловік отримав поранення і перебуває в лікарні під охороною.
Президент США Барак Обама:
Будьте певні: ми знайдемо всіх винуватців - і вони відчують, що таке справедливість і правосуддя!
Українські дипломати у Сполучених Штатах перевіряють, чи є серед загиблих та поранених у Бостоні українці.

Вибухи на марафоні в Бостоні - терористичний акт

Відповідно до останніх повідомлень, президент США Барак Обама назвав серію вибухів на Бостонському марафоні терористичним актом.

Президент Обама визнав марафонські вибухи терористичним актом,
- сказано у повідомленні 911 Operator у соціальній мережі Twitter.

Згідно з інформацією Associated Press, лідер йорданських ісламських екстремістів повідомив, що він був радий бачити жахи в Америці після вибухів.

10:33

Влада США визнала подвійний вибух у Бостоні на марафоні терактом.

12:20

Як повідомив шеф бостонської поліції Ед Девіс, нікого з підозрюваних у вибухах не затримали. ФБР обшукують приватні оселі підозрюваних.

12:40

Янукович і Кожара висловив співчуття у зв’язку з терактом у Бостоні.

18:50

У будинку, який оточила поліція у Вотертауні, пролунали кілька вибухів, повідомляє Fox News. Крім того, на території виявили позашляховик з отворами від куль.

19:40

Родич підозрюваних у бостонському теракті братів Царнаєвих Руслан Царни заперечив релігійні мотиви в організації вибухів.

Дядько братів Царнаєвих Руслан Царни розповів, що сім'я передбачуваних терористів Царнаєвих переїхала в США, отримавши статус біженців.

Він заявив, що релігійні мотиви не мають до теракту ніякого відношення, наголосивши, що брати влаштували вибухи через те, що були невдахами.

20 квітня

Федеральне бюро розслідувань США підтверджує, що затримали Джохара Царнаєва, якого підозрюють в організації вибухів на марафоні у Бостоні.

Джохар Царнаев, підозрюваний у справі про теракт, зараз затриманий, - йдеться в повідомленні на сайті відомства.

Мати братів Джохара і Тамерлана Царнаєвих, яких підозрюють в організації вибухів на марафоні у Бостоні, впевнена, що її синів підставили.

В інтернеті з'явилися перші любительські відеозаписи затримання Джохара Царнаєва.

21 квітня
У 2011-му році спецслужби Росії попередили ФБР про те, що Тамерлан Царнаєв міг стати послідовником радикального ісламу. Про це стало відомо під час засідання в Конгресі, де розглядали питання про те, чи можна було уникнути бостонського теракту.
Федеральна прокуратура США завершує роботу над документами, які необхідні для пред'явлення звинувачення Джохару Царнаєву
22 квітня
10.00 Як стверджує CNN, головний підозрюваний у бостонському теракті Джохар Царнаєв прийшов до тями. З ним уже встигли поспілкуватися кілька агентів. Оскільки хлопець не може говорити, він відповідає на питання письмово.
12.40 Багато американців сприймає Джохара Царнаєва як виконавця вказівок свого старшого брата, а не як самостійного терориста. Мовляв, Тамерлан Царнаєв морально натиснув на Джохара, щоб той допоміг йому організувати вибухи.
Американські психологи в інтерв'ю ЗМІ кажуть, що Тамерлан своїм авторитетом міг заміняти Джохарові батька. Останній виїхав в Росію після розлучення з матір'ю Царнаєвих.
15.00 Поліція США оприлюднила інформацію про те, як саме загинув Тамерлан Царнаєв. Виявилося, що його спеціально збив на авто молодший брат. Він зробив це тоді, коли зрозумів, що брат схоплений поліцією і не може втекти.
Раніше здогадки про те, що Тамерлана Царнаєва вбив його молодший брат, висловлювали ЗМІ - медіа посилалися на свідчення очевидців.
Сьогодні ж поліція офіційно підтвердила ці свідчення.
24 квітня
Джохар Царнаєв назвав відповідальним за теракт свого брата Тамерлана. Стан Джохара Царнаєва покращується.
Постраждалих унаслідок теракту в Бостоні виявилося понад 260, а не 180, як вважали раніше.
На допиті підозрюваний в організації бостонського теракту Джохар Царнаєв повідомив, що головний мотив їхнього з братом вчинку - бажання помститися Америці за всіх вбитих у Афганістані та Іраку мусульман.
Підозрюваний переконує, що ні він, ні брат не були пов'язані з терористичними угруповуваннями, а діяли самостійно.
ОНОВЛЮЄТЬСЯ