Про це він сказав в інтерв'ю "Insider".

За словами секретаря РНБО, перша група - це місцеві маргінали.

"У них часто каша в голові, вони не знають чітко, чого хочуть, говорять про автономію. Коли в перші дні кризи я виїхав до Луганська, то мав переговори з їхніми керівниками. "Наши деды воевали, и мы умрем". А за що вмруть — невідомо. Я його питаю: "За що ти вмирати зібрався? За реформу Гройсмана? Так він її і без твоєї смерті проведе". Бо ідеї ідентичні. Хоча пояснити свої бажання, знову ж таки, кажу, їм важко", - сказав Парубій.

"Спершу вони вимагали не допустити репресій проти "Беркута", "Альфи". Потім хотіли провести референдум, хоча вони до пуття й не розуміли, який і про що він має бути. Просто казали: "Проводите референдум, это очень важно". Вимагали ухвалення за 2 дні сотні законів. Довелося пояснювати, що якщо так, то все розвалиться за ті ж два дні, бо ті закони не будуть діяти", - додав він.

Друга група, за словами Парубія - це неконтрольований криміналітет.

"Це просто кримінальні і неконтрольовані особи", - зазначив секретар РНБО.

Також третя, яка є найбільш чисельною - безпосередньо росіяни.

"І це найнебезпечніша категорія, бо вона налаштована на розпалювання конфлікту. Це Гіркін, Козіцин. Самі по собі — це дуже різні групи, але готувалися вони для одних і тих самих дій. Просто в них різна спеціалізація", - наголосив Парубій.

Як відомо, Рада Європи готова розглянути питання визнання самопроголошених незаконних збройних формувань "Донецької народної республіки" і "Луганської народної республіки" терористичними організаціями.