Жозе Мануель Пінту Тейшейра зауважив, що для підписання угоди необхідна згода всіх країн ЄС. На його думку, багато з них не підпишуть через ситуацію в Україні.

Посол наголосив, що Євросоюз чекає поки Україна вирішить кримінальні справи з політичними мотивами та чесно проведе вибори.

"Тобто ті питання, які викликають стурбованість у ЄС, а саме: законодавство про вибори, неучасть у виборах лідерів опозиції - вони залишаються актуальними, але рішення стосовно цього буде ухвалено на Раді міністрів ЄС", - сказав Тейшейра.

Він додав, що, якщо Україна виконає умови, то шанси на підписання угоди є. А от, якщо ситуація в країні не зміниться, підписання угоди про асоціацію навряд чи може відбутися.

Посол зазначив, що цього разу залишає Україну з почуттям розчарування.

"Коли чотири роки тому я приїхав в Україну, то думав, що ця країна активно долає шлях євроінтеграції, я був сповнений ентузіазму зробити свій внесок і підтримати вашу країну на цьому шляху. Проте сьогодні процес євроінтеграції України в реальності призупинено. Тому у мене є почуття розчарування і жалю", - підсумував він.

До слова, у Комітеті з міжнародних справ Європарламенту Україні вкотре нагадали, що підписання Угоди про асоціацію з ЄС і надалі залишається під питанням. Причини - внутрішньополітична ситуація й процеси проти представників української опозиції.

МЗС Франції вважає, що вибіркове правосуддя шкодить євроінтеграції України.