Дочка Тимошенко - Євгенія саме принесла до ізолятора новорічну передачку.

“Мою маму вранці винесли на руках, по-звірячому кинули в автозак, не зважаючи на її стан здоров’я та повезли в невідомому нам напрямі. Про це не попередили ані мене, ані адвокатів”, - розповіла донька Ю.Тимошенко Євгенія Тимошенко.

Пояснень від керівництва Київського слідчого ізолятора зранку вимагали народні депутати. До СІЗО бютівців пустили не одразу. Згодом відсутність екс-прем’єра в ізоляторі депутатам підтвердили. Захист Тимошенко наполягає, суд в рамках карної справи щодо боргів Єдиних енергетичних систем зобов’язав тримати лідера “Батьківщини” на Лук’янівці.

“Пенітенціарна служба порушила вимоги закону, тому що в постанові Шевченківського районного суду про так званий “другий арешт” було чітко зазначено, що Тимошенко утримуватися в Київському слідчому ізоляторі”, - каже захисник Ю. Тимошенко Сергій Власенко.

У пенітенціарній службі переконують, Тимошенко етапували законно, з комфортом та всіма умовами. У мікроавтобусі з біотуалетом, умивальником та диванами.

“Все, що відбулось, здійснено на законних підставах, і безумовно у повному співпаданні з режимом роботи нашої установи”, - каже начальник Київського слідчого ізолятора Ігор Шейкін.

Водночас правники зазначають, епатування засуджених, які перебувають під слідством в інших кримінальних справах законодавством чітко не врегульоване. Відтак не зрозуміло, як з Тимошенко, яка перебуватиме у колонії проводитимуть слідчі дії.

“Не може бути людина уже перебувати ув'язнення по обвинувальному вироку по одній справі і також бути предметом чи об’єктом процесуальних дій по абсолютно іншій кримінальній справі. Це несумісні речі”, - каже екс-міністр юстиції України Роман Зварич.

Тим часом у Харкові під стінами колонії комунальники терміново ремонтують дорогу. За годину до приїзду Тимошенко на вулиці збираються її соратники.

“Ми будемо тут, і намети поставимо. Це так просто не пройде, вони думають, що Харків це глухе село. Якщо вони хочуть Юлю сховати, то повинні з Росією домовитися та відправити її на Сахалін”, - каже прихильник Тимошенко Юрій.

Два мікроавтобуси із тонованими вікнами в супроводі міліцейських авто - це кортеж екс-прем’єра. Її поки розмістили у ізоляторі площею 31 квадратний метр. Закон велить: поки розслідується інша кримінальна справа, спілкуватись з іншими ув’язненими - не можна. Умови, кажуть працівники колонії задовільні: окремий санвузол, душова кабінка. До прийому Тимошенко, кажуть, не готувались, ремонт не робили.

“Коли я запитав: Юлія Володимирівна, який ваш стан здоров’я? Вона відповіла: Я втомилася з дороги”, - каже начальник 54 виправної колонії Іван Первушкін.

Відомо, що на свята у колонії буде святкове меню: частуватимуть пиріжками та салатами. Додати настрою і підтримки обіцяли соратники Тимошенко. Зазначимо, Качанівська колонія, де має відбувати свій термін ув’язнення Тимошенко - одна з найбільших жіночих колоній в Україні. Це єдине місце, де тримають засуджених до довічного ув’язнення. За весь час існування колонії була лише одна спроба втечі. Жінки тут шиють одяг, плетуть бісер та відвідують різноманітні гуртки. Чим займеться екс-прем’єр - невідомо.

Нагадаємо, Юлія Тимошенко відбуває покарання у вигляді 7 років ув’язнення за перевищення повноважень під час підписання газових договорів з Росією. Ще одна справа, яка нависла над нею - борги Єдиних енергетичних систем. У цій справі суд виніс ухвалу про арешт екс-прем’єра попри те, що вона вже була ув’язненою.