Тимошенко розповіла, що приладами вона незалежно від органів влади контролювала у постійному режимі рівень радіації у приміщенні лікарні.

"За період такого контролю чотири рази дозиметр показував дані, які суттєво перевищують норму, що зафіксовано на приборі в накопичувальному режимі. Я планувала передати ці дозиметри у найближчий час моїм захисникам для оприлюднення цієї інформації", - заявила вона.

4 рази дозиметр показував дані, які суттєво перевищують норму

Юлія Тимошенко також додала, щоб обшук проводився за дорученням Віктора Януковича спеціально, щоб вилучити дозиметри.

"Я переконана, що цей обшук був організований для вилучення приборів безпосередньо за дорученням Януковича, бо саме він здатний зараз впливати спеціальними засобами на моє здоров’я і життя. І саме вилучення дозиметрів, про які знала адміністрація колонії, є зайвим тому підтвердженням", - каже ув’язнена.

Янукович здатний зараз впливати спеціальними засобами на моє здоров’я і життя

Тимошенко заявила, що жодним офіційним замірам радіації вона вірити не збирається і вимагає, щоб адвокати передали їй нові прилади.

"Я вимагаю терміново дозволити моїм захисникам передати мені нові дозиметри, бо ті, що вже побувають в руках СБУ, не будуть придатні для об’єктивних вимірів, яким можна довіряти", - сказала вона.

Екс-прем’єр-міністр додала, що обшук, який проводився в її палаті, був "в кращих традиціях 37-го року". А вилучення техніки є незаконним.

"Вважаю, що вилучення у мене дозиметрів, про які я самостійно повідомила представників колонії, які проводили обшук, є незаконним та зроблено за дорученням Адміністрації Януковича, щоб позбавити мене права на незалежний контроль рівня радіації, який я мала можливість проводити", - йдеться в заяві.

Тимошенко вже звернулася із заявою до керівника Качанівської колонії Івана Первушкіна з приводу обшуку.

Адвокат Тимошенко Плахотнюк каже, що нормативними документами не заборонено тримати такі прилади.

"Виникає питання: чого боятися? Навіщо їх вилучати? Вони не є радіоприймачами, не є передавальним пристроєм чи звукозаписуючим. Цей прилад лише фіксує рівень радіації", - заявив захисник.

Нагадаємо, у палаті харківської лікарні "Укрзалізниці", де перебуває Юлія Тимошенко, провели обшук.У неї вилучили два прилади для вимірювання радіації.

До слова, захисник Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк раніше повідомив, що його не пускають до засудженої екс-прем'єрки, через "шмон" у лікарні.