Президента Чехії втомило пояснення Януковича

Тиждень тому в Україну з кількаденним візитом прибув президент Чехії Мілош Земан. У Києві він офіційно зустрівся з Віктором Януковичем, обговоривши разом низку важливих питань. В контексті наближення саміту Східного партнерства у Вільнюсі - звісно, і питання ув'язненої Юлії Тимошенко.

Вирішення цього питання може розглядатись виключно у правовій законній площині. Законодавство України потребує сьогодні прийняття окремого закону, який би дозволяв громадянам України в разі необхідності мати можливість лікуватись за кордоном, - сказав Віктор Янукович журналістам після українсько-чеських переговорів.

Зрозуміло, Янукович не сказав нічого нового і Мілошу Земану. Він навіть мімікою показав, як його втомили такі пояснення українського президента - відео.

Сам Мілош Земан наголосив, що проблема Тимошенко є чутливою і потребує відповідного підходу.

Я вважаю, що передчасна медіалізація цього питання скоріше була б на шкоду, ніж на користь. І все ж таки, я з впевненістю, яка наближається до 100%, можу сказати, що я б на це дав десь від нуля до ста відсотків, - сказав він.

У рамках візиту чеської делегації в присутності президентів підписали і декілька важливих двосторонніх документів:

- Міжурядову угоду про військові поховання, яка зобов'язує дві країни зберігати та доглядати такі захоронення;

- Угоду між Міністерствами оборони України та Чеської Республіки про взаємний контроль якості продукції оборонного призначення під час здійснення військово-технічного співробітництва;

- Протокол до Міжурядової Конвенції про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно;

- Міжурядовий Імплементаційний протокол до Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про реадмісію осіб.

В Україні високо цінують те, що Чеська Республіка є нашим надійним партнером у процесі європейської інтеграції, - сказав Віктор Янукович.

Свою підтримку євроінтеграційних прагнень України засвідчив і Мілош Земан.

Я хотів би підкреслити, що Чеська Республіка не лише підтримує прагнення України підписати Угоду про асоціацію з ЄС, але також підтримує усі напрямки зовнішньої політики України, наприклад, її прагнення стати членом Ради Безпеки ООН, - наголосив він.

А от фотокореспондент видання "Коммерсант" Влад Содель "вполював" на камеру годинники, які були у президентів під час зустрічі.

У Віктора Януковича під час зустрічі із чеським главою держави Мілошем Земаном, був годинник Vacheron Constantin Patrimony Contemporaine за 30 тисяч доларів.

А Мілош Земан для зустрічі обрав "простенький кварцовий швейцарський годинник Doxa ціною від 158 до 220 євро", що приблизно у 100 разів дешевше за годинник Януковича. Журналіст додає, що у чеського лідера навіть не нова модель годинника і "знайти такий самісінький вже неможливо".

Помилування Тимошенко не буде?

Сьогоднішня позиція Віктора Януковича у питанні засудженої екс-прем'єрки така - Верховна Рада повинна прийняти закон, який регулював би умови лікування українських в'язнів за кордоном.

Зрозуміло, що цей закон навіть у разі прийняття не застосовуватимуть до всіх засуджених українців, які захочуть побувати за кордоном під час відбування терміну. Готують законопроект майже виключно для врегулювання питання Тимошенко. Таке рішення вже не подобається самій екс-прем'єрці, опозиція теж не горить бажанням за нього голосувати - бо це приниження їхньої лідерки.

В той самий час комісія з питань помилування при президентові на минулому тижні питання Тимошенко не розглядала взагалі. Свої пояснення з цього приводу висловила міністр юстиції України Олена Лукаш.

Комісія з помилування вже визначилася ще в квітні. Нема підстав. Робити висновки - передчасно. До завершення судових процесів тяжкі злочини, підозра у тяжких злочинах, також решта сукупних обставин, на які не хочу зараз витрачати час, унеможливлюють розгляд комісією цього питання. Це вирішено остаточно, - розповіла вона в коментарі УНІАН.

Після цього нардеп від "Батьківщини" Сергій Соболєв в ефірі "Шустер LIVE" оприлюднив листа Юлії Тимошенко. Ув'язнена екс-прем'єрка у ньому каже, що погодиться на будь-який варіант свого звільнення, який запропонують Кокс та Квасневський.


Янукович встигає і на Захід, і на Схід

24-25 жовтня Президент України здійснив робочий візит до Республіки Білорусь. Там Янукович взяв участь у черговому засіданні Ради глав держав Співдружності Незалежних Держав, а також у засіданні Вищої Євразійської економічної ради на рівні глав держав.
Від імені України Віктор Янукович підтримав оголошення наступного року роком туризму в СНД, а 2015 - роком ветеранів Великої Вітчизняної війни. Глава держави закликав також країни СНД приєднатись до святкування 200-річчя народження Тараса Шевченка.

Зі серйозніших ініціатив можна відзначити наступну - офіційний Київ запропонував створити постійну консультативну комісію у складі України, Євросоюзу і Митного союзу.

Орган розглядатиме проблемні моменти, що можуть виникнути після підписання Угоди між Україною і ЄС.

Янукович сподівається на підтримку ініціативи з боку Митного союзу, бо у Єврокомісії, начебто, не заперечують. Президент запевнив, що підписання Угоди про асоціацію з ЄС вигідне не лише для України і Європи, а й для країн СНД.

Окремої зустрічі Віктора Януковича і Володимира Путіна у Мінську не було. Але президент РФ встиг зробити свої заяви щодо України, яка перебуває за крок до підписання Угоди з ЄС.

З одного боку, Володимир Путін запевняє - Росія не втручається у справи України, з іншого боку - лякає. Зокрема, тим, що після підписання Угоди про асоціацію з ЄС пільгового режиму для товарів з України більше не буде.

Сьогодні офіційне інтернет-представництво Президента України повідомило - Віктор Янукович проводить зустріч з Володимиром Путіним у російському Сочі: "Президенти продовжили обговорення питань, порушених під час засідання Ради глав держав СНД у Мінську".