10 фактів про клініку "Шаріте" в Берліні

1. В рік на стаціонарному лікуванні тут перебуває 100 тисяч пацієнтів. А амбулаторно - біля мільйона осіб. Тобто кожен четвертий німець хоча б раз на рік звертається сюди по допомогу.

2. "Шаріте" в перекладі з французької означає "Милосердя". Клініка має 300-літню історію. Збудувати її наказав король Прусії Фрідріх Перший. Щоправда, будівлю зводили, як лазарет для хворих чумою. Однак у 1700-х епідемія чуми обійшла Берлін. Щоб лазарет не пустував, його перетворили на госпіталь.

3. Саме в стінах "Шаріте" Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу - паличку Коха. В музеї клініки зберігають нобелівський диплом вченого.

4. У "Шаріте" зафіксовано унікальний випадок... вилікування від СНІДу. Кілька років тому там лікували пацієнта, хворого одночасно на це захворювання і на лейкемію. Після пересадки кісткового мозку та стовбурових клітин вірус імунодефіциту був переможений.

5. В "Шаріте" видаляли поліпи Гітлеру. Але цим фактом клініка намагається не хвалитися, зважаючи на репутацію диктатора.

6. В "Шаріте" знімали "17 миттєвостей весни". Клініка знаходилася в Східній Німеччині, тож у радянських кінематографістів не було проблем з домовленостями про зйомку.

7. В клініці існує спеціальний міжнародний відділ, який займається пацієнтами з-за кордону. Співробітники департаменту говорять англійською, арабською і російською.

8. В берлінській клініці немає окремого кампусу для іноземців. Всі лікуються на однакових умовах. Особливі умови існують тільки для VIP-клієнтів, але за додаткові зручності треба додатково платити. Тай загалом для іноземця лікування у "Шаріте" обходиться дорожче, ніж німцеві. Адже лікування громадян Німеччини покриває страхівка. А іноземець сам оплачує послуги лікарів та перекладачів.

9. День перебування у ВІП-палаті коштує 500-700 євро. За бажанням дуже важливого пацієнта, можуть повністю перекрити поверх з його палатою. Або внести його в списки хворих під вигаданим іменем - справжнє навіть не потрапить у базу лікарні. Звісно, всі вигоди - за додаткову плату.

10. Лікуванням Юлії Тимошенко займається глава правління "Шаріте" Карл-Макс Айнхойпль, професор цієї ж клініки Лутц Хармс і її фізіотерапевт Анетт Райсхауер.