"Історично так склалося, що з давніх часів український народ був частиною європейського цивілізаційного простору. Зараз Україна стоїть перед вибором шляху свого подальшого розвитку. На нашу думку, майбутнє України природно обумовлене нашими історичними коренями - бути незалежною державою у колі вільних європейських народів", - йдеться у зверненні.

Церковники зауважили, що вони не ідеалізують сучасну об'єднану Європу, але високо оцінюють її традиційні цінності

Читайте також: Філарет за асоціацію з ЄС, але проти її "екзотичних" цінностей

"Традиційні духовні, культурні, сімейні і моральні цінності, на яких віками ґрунтувалося життя народів Європи, - дорогоцінний скарб, який ми маємо цінувати, спільно берегти, захищати і примножувати", - йдеться у зверненні.

На їхню думку, Росія має з повагою поставитись до вибору України.

"Переконані, що цей вибір не є і не може вважатися протиставленням України нашому історичному сусіду - Росії. Адже її державність, історія і культура теж тісно пов'язані з Європою. Сподіваємося, що російський народ і держава визнаватимуть і поважатимуть право України вибирати свій шлях у майбутнє - так само, як Україна визнає і поважає незалежність і суверенітет РФ", - наголошується у зверненні.

Читайте також: Доля Угоди про асоціацію з ЄС визначиться 18 листопада

У церквах закликають молитися за найкращий шлях розвитку.

"До такої молитви закликаємо й усіх наших вірян", - підсумовують у зверненні.

Звернення, зокрема, підписали Патріарх Філарет, Святослав Шевчук, Михайло Паночко, В'ячеслав Горпинчук, Муфтій Ахмед Тамім та інші.