Ключове питання для банківського сектору — відсутність довгострокових і дешевих гривневих ресурсів.

Фінансисти вирішуватимуть поточні проблеми та розвиватимуть класичні напрямки діяльності.

У Нацбанку в свою чергу кажуть, що не заважатимуть і декларують пом’якшення своєї політики.

——— Основне джерело ресурсів для банків — депозити ———

Основними постачальниками довгострокових фінансів мають бути недержавні пенсійні фонди та компанії зі страхування життя, зауважують експерти. Проте навіть якщо ці 2 інструменти запрацюють в повній мірі вже найближчим часом, банківська система отримає ресурс не раніше, ніж за 5 років, переконані фахівці.

Тож, у середньостроковій перспективі основним джерелом ресурсів для банків будуть депозити, залучення яких не є дешевим для фінаннсових установ.

"На першому етапі ми повинні пожертвувати ціною заради довжини ресурсів. Але всі колеги знають, що коли ти говориш про довжину ресурсу на 1–2 роки, вона зростає, а коли ти кажеш про 3 роки, то ризик-менеджери не готові встановлювати ціни, говорячи про те, що можливо вона буде менша", — пояснює член спостережної ради Platinum Bank Юрій Блащук.

——— У банків обмежена ліквідність ———

Ще однією тенденцією поточного року банкіри називають обмежену ліквідність. За словами фахівців, потреба у коштах визначається обсягом капіталу банку.

Проте цього року фінустанови не планують збільшувати свої капітали в першу чергу через те, що питання повернення проблемних кредитів досі не вирішене, а власники європейських банків посилюють вимоги до нормативів, що автоматично вплине на українську банківську систему.

Зауважимо, частка європейського капіталу в українській банківській системі становить майже 30%.

"У зв’язку з новими вимогами по капіталу банків європейських, скоріше за все до того, що у поточному році не можна буде очікувати збільшення капіталів дочірніх банків, в тому числі і в Україні. Україна не є винятком", — каже голова правління "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Лавренчук.

——— НБУ пом’якшує свою політику ———

Водночас Національний банк України сьогодні активно пом’якшує свою політику. Регулятор вже ухвалив декілька рішень, спрямованих на полегшення доступу банків до ресурсів регулятора.

"Ми двічі знизили наші активні ставки і поміняли наш інструментарій роботи. Ми змінили умови проведення операцій з РЕПО до 60 днів і збільшили частоту звернень банків у НБУ, можна звертатися частіше, навіть не закривши одне РЕПО", — обіцяє директор генерального департаменту НБУ Олена Щербакова.

——— Поточний рівень ліквідності дозволяє ———
продовжувати кредитування

За словами банкірів, поточний рівень ліквідності дозволяє банкам продовжувати кредитування, проте не тими активними темпами, як того потребує економіка.

Як прогнозують фахівці, гривневі кредити фізособам швидше за все залишаться єдиним сегментом кредитування у поточному році, що продемонструє відчутне зростання, на рівні близько 10%.