Гравці ринку називають зростання незначним. І пояснюють: усе - через тенденцію на світових ринках. Обсяги споживання, приміром, нарощує Китай. Та й посівну ще не починали, а тому невідомо, яким буде наступний врожай.

“Якщо будуть посіви значно менші від 450 тисяч гектарів, то це може бути досить суттєвий поштовх і це може бути навіть більше 10%. Надлишок на кінець маркетингового року, це на кінець літа, до 450 тисяч тонн. Це третина, чи трохи менше третини нашого споживання”, - каже експерт Української аграрної конфедерації Денис Рубченко.

У Мінагропроді кажуть, під цукровий буряк планують виділити понад 590 тисяч гектарів. Цього буде цілком достатньо. Зазвичай потреби внутрішнього ринку складають мільйон 900 тисяч тонн цукру, а виробляємо на 400 тисяч більше. І це при тому, що врожайність удвічі нижча, ніж у сусідній Білорусі, не кажучи вже про Європу: з гектара ми збираємо 35 тонн.

Минулорічний високий результат отримали винятково завдяки сприятливим погоднім умовам. Галузь дотують, але необхідні інвестиційні мільярди вкладати охочих нема - культура нерентабельна. Так, з початку цього маркетингового року Україна продала тільки 12 тис. тонн продукту. Купують його зокрема Грузія, Ліван, Казахстан, Сирія. Вдалося також домовитися про експортну квоту в 20 тис. тонн до ЄС. Крім того, Мінагропод нині веде переговори з країнами Азії щодо нарощування обсягів експорту.