"Сьогодні жоден із чинних в Україні законів не визначає порядку проведення місцевих референдумів, а відтак механізм реалізації права громадян на прийняття рішень з питань місцевого значення шляхом проведення місцевого референдуму відсутній", - йдеться в повідомленні ЦВК.

"Проведення будь-якого місцевого референдуму за існуючого нормативно-правового регулювання є неможливим. Пунктом 20 частини першої статті 92 Конституції встановлено, що організація і порядок проведення виборів і референдумів визначаються виключно законами України", - наголосили в ЦВК.

Закон (1991 року), де було врегульовано питання ініціювання та підготовки проведення місцевого референдуму, 6 листопада 2012 року визнано таким, що втратив чинність.

Нагадаємо, самопроголошений прем'єр-міністр Криму Сергій Аксьонов повідомив, що референдум про розширення автономії Криму відбудеться 30 березня, а не 25 травня, як це передбачалось раніше.

Окрім того, сьогодні Депутати Донецької обласної ради під тиском самопроголошеного губернатора Павла Губарьова та озброєних людей підтримали ініціативу про проведення референдуму про статус Донецької області.