Як передають турецькі ЗМІ, внаслідок інциденту, який стався 3 жовтня на кордоні із Сирією, Уряд країни звернувся із запитом про його видачу в законодавчі збори.

"Криза, що триває в Сирії, загрожує як регіональній стабільності та безпеці, так і нашій національній безпеці. Сформована ситуація досягла стадії, яка несе серйозну загрозу і ризики нашій національній безпеці. У цьому зв'язку виникає необхідність своєчасно і швидко діяти і приймати необхідні заходи проти додаткових ризиків і загроз, які можуть бути спрямовані проти нашої країни", – йде мова в урядовому запиті, в якому дії сирійської сторони називаються "агресивними і спрямованими проти території Туреччини".

У запиті уряд просить парламент на основі 92-ї статті конституції видати мандат на відправлення турецьких збройних сил за межі країни, а, як відомо, дозвіл на застосування за межами Туреччини збройних сил, згідно місцевої конституції, може давати тільки парламент.

Водночас, віце-прем'єр уряду Бешир Аталай заявив, що мандат, наданий уряду, "не є мандатом на оголошення війни (Сирії)".

"Ми будемо діяти спільно з міжнародним співтовариством, це – наш пріоритет", – цитує його телеканал НТВ.

У свою чергу, Глава МЗС Туреччини Ахмет Давутоглу заявив: він має надію, що "Сирія отримала наше послання".

Нагадаємо, сьогодні вранці Туреччина та Сирія обмінялися артилерійськими ударами на кордоні. Перші снаряди лоялістів впали на територію Туреччини у вівторок ввечері. Загинуло 5 людей, серед яких діти, більше 10 осіб отримали поранення.