Зокрема Туреччина, прогнозують туроператори.

“Якщо ми втрачаємо один ринок але на відпочинок є попит, то бажання більше заробити виникає у будь-якого власника, топ-менеджера чи авіакомпанії. Цей переговорний процес зараз відбувається. Ми прогнозуємо, що буде невелике збільшення – порядку 15% в турецькому напрямку”, - каже комерційний директор туроператора Аркадій Маслов.

І так триватиме щонайменше до осені - коли Єгипет, за прогнозами туроператорів, відновиться як курорт. Інші південні країни за цей час виграють якщо не в ціні, то в попиті, кажуть туроператори. Адже майже 150 тисяч українців які звикли відпочивати на Червоному морі тепер переорієнтуються на інші курорти.

“Став збільшуватися потік в ОАЕ, і Емірати і Туреччина відкрили бронювання заздалегідь, EARY BOOKING. Зараз ми стоїмо на порозі нового напрямку – це Ізраїль, безумовно Таїланд був би серйозним конкурентом, якби не хвилювання, але він залишився в зоні популярності”, - каже директор туристичної компанії Олександр Новіковський.

“Українці будуть шукати можливість для тих країн, де спрощений безвізовий режим, Хорватія, Словенія”, - каже заступник голови Державної служби туризму та курортів Дмитро Заруба.

Аби Єгипетський ажіотаж не повторився, правники та учасники ринку радять державі перестрахуватися і вибудувати чітку систему взаємодії у трикутнику "держава-туроператор-турист".

”Це повинна бути система яка враховує інтереси усіх, а не політичний чи соціальний піар, щоб "повернути наші туристи наші споживачі не мають страждати". Поки такого механізму немає”, - каже юрист Сергій Делідівка.

Наразі ж ринок цих послуг в Україні регулюється Законом про туризм датованим ще серединою 90х минулого століття. І поки законотворець зволікає, самі туроператори вже взялися готувати до нього зміни.