Вервечка фур на Чонгарі радше правило, аніж виняток. Попри окупацію Криму, українські виробники і далі постачають на півострів свою продукцію. Водії стоять у черзі більше доби. Жаліються на відсутність зручностей та крамниць. Побудувати тут справжній сучасний європейський пункт пропуску обіцяють місцеві чиновники.

На території, де були позиції росіян, які у грудні відійшли у бік Криму, планують звести сучасний КПП. Інфраструктуру, яка тут була, зруйнували "зелені чоловічки", а навколо залишили купи сміття. Розтрощили все, окрім, готелю. Дивом уціліла будівля належить сім'ї екс-голови місцевої райадміністрації, який після анексії втік до Криму.

Що і кому тут належить, обіцяють розібратися чиновники. Наразі ж першочергово мають зробити технічну документацію. Показують майбутній європейський пункт. Та поки лише на папері.

Пішоходів, після скасування транспортного сполучення з Кримом, тут і справді побільшало. Ситуацією користаються таксисти. Майже сотня водіїв чергує біля КПП. Підвезуть, куди клієнт скаже, лишень гроші б платили. До найближчої Новоолексіївки просили 100 гривень з людини, але після новорічних свят пасажирів поменшало, тож і ціни знизили.

Боротися з незаконним бізнесом взялися даїшники. Проте бідкаються: таксисти їх не слухаються.

Нині про обіцяну цивілізацію тут нічого не нагадує. Про строки та бюджет будівництва пункту перетину чиновники та інвестори поки не розповідають.