Профільний міністр Олександр Лавринович на чолі наради. Каже, підготовка законопроекту важка, але вже вдалося вирішити деякі дискусійні питання. Так, наприклад, під час формування виборчих комісій пропонують зберегти переваги для парламентських партій. Іншу частину місць у виборчкомах має розподілити жереб. Нова редакція закону про вибори також не передбачає можливості зняття з реєстрації кандидатів за політичними причинами.

"Зняття з реєстрації кандидата, незалежно де він балатується, в мажоритарному одномандатному окрузі чи багатомандатному, може бути виключно з підстав передбачених Конституцією, ну тобто в разі імміграції, в разі відходу в кращий світ в період виборчої кампанії, на що впливати неможливо, або в разі набуття чинності обвинуваченого вироку в цей проміжок. В усіх інших випадках це буде неможливо", - каже міністр юстиції України Олександр Лавринович.

Бажаючих внести свої корективи до законопроекту чимало. Найбільше нарікань отримала виборча система - змішана, пропорційно-мажоритарна. В той час, коли справедливо було б запровадити пропорційну з відкритими списками, - кажуть учасники наради. Окрім того, пропонують зменшити прохідний бар'єр. Мовляв набрати 5 відсотків на виборах зможе лише та партія, за яку проголосує аж півтора мільйони виборців.

"Цей законопроект, як на мене, носить реакційний характер, оскільки він не розширює політичне представництво, не дає більшого доступу до законодавчого органу громадянам, а навпаки звужує, надаючи перевагу тим крупним олігархічним стабільним партіям, які сьогодні вже вкорінилися в парламенті", - каже партія "Народна самооборона" Володимир Стретович.

Стретович впевнений, що нарада показова. Мовляв, якби хотіли врахувати всі пропозиції, зібрали б їх перед початком роботи над законопроектом. Представники інших партій з такою думкою погоджуються. Кажуть, всі ідеї - Президента, а Мін’юст лише втілює їх у життя.

"Ні в робочій групі, ні тут ніхто не обговорює виборчий бар'єр, бо це повна компетенція виключно Януковича, як Янукович вирішить, так і буде, такий бар'єр. Тобто ми, знаєте, погано наслідуємо те, що відбувалося в Росії. В Росії зараз немає представників демократичного крила взагалі в парламенті, в їхній Думі, я думаю, що це може очікувати і Україна", - каже народний депутат, партія "Народний рух України" В’ячеслав Коваль.

Розроблений у Міністерстві юстиції законопроект, зауважимо, окрім того, що впроваджує змішану систему виборів та підвищує прохідний бар’єр, забороняє також брати участь у виборчих перегонах політичним блокам.