У Франції перемогли ліві
Соціалістична партія Президента Франсуа Олланда здобула абсолютну більшість у Національній Асамблеї – 314 місць із 577-ми, що є рекордом для лівих з 1981-го року.

"Я хочу від щирого серця подякувати усім тим, хто віддали більшість голосів за політику нашого президента та прем’єр-міністра. Ця перемога доводить єдність соціалістів, лівих та зелених. І я хочу особисто подякувати кожному, хто дав цьому здійснитися" – заяив лідер соціалістів Мартін Обрі.

Одразу ж після оприлюднення результатів виборів до парламенту уряд Франції оголосив про технічний саморозпуск, та більшість Міністрів зберегли свої посади вже в новому Кабміні, який і надалі очолюватиме соціаліст Жан-Марк Ейро. Більшість партія влади має і у верхній палаті парламенту – Сенаті.

"Ми дуже раді, адже такого не було за останні 30 років. Зараз Олланд має абсолютну перемогу для того, аби втілити всі свої ідеї в життя" – вважає прихильник соціалістів Віктор Друарт.

Але, попри перемогу, французьким соціалістам, можливо, невдовзі доведеться зіткнутися із серйозними проблемами. Йдеться про плани Олланда щодо виходу Франції з економічної кризи. Його обіцянки про підвищення мінімальних зарплат та зниження пенсійного віку йдуть у розріз із антикризовими програмами ЄС, що викликає невдоволення у Брюсселі.

У Греції перемогли – правоцентристи
Водночас на позачергових виборах до законодавчого органу Греції перемогу святкували правоцентристи – партія "Нова демократія" набрала близько 30-ти відсотків голосів. Одразу ж після оприлюднення результатів лідер цієї політсили Антоніс Самарас закликав інших політиків негайно сформувати уряд національного порятунку.

"Ми запрошуємо всі політичні партії взяти участь у формуванні уряду національного порятунку. В нас немає часу програвати, так само, як і немає часу на політичні ігри. Країна повинна мати уряд", – заяив лідер правоцентристів Антоніс Самарас.

На заклик відгукнулися лівоцентристи. Разом з Демократичними лівими силами до коаліції долучився і соціалістичний рух ПАСОК .

"Нова демократія", ПАСОК, "Демократичні ліві сили" на рівних умовах прийняли на себе ношу національної відповідальності для перегляду плану порятунку країни, аби врешті вийти з кризи. На жаль, інші партії відмовилися брати участь у цій національній справі", – заявив лідер ПАСОК Евангелос Венізелос.

Посада прем’єра дісталася лідеру "Нової демократії" Антонісу Самарасу, міністерство фінансів очолив колишній Глава національного банку Греції Васіліс Рапанос, МВС – ЕвріпІдіс СтіліанІдіс.

З першого ж дня роботи нові урядовці почали економити зі себе. Зарплата грецьких міністрів зменшена на третину, а використання ними службових автомобілів зведено до мінімуму.

"Я не думаю, що пан Самарас сам би тяжко працював на благо країни, але йому потрібна допомога усіх тих, хто є навколо нього. Тож в уряді вони просто повинні допомагати один одному та вирішувати наші проблеми", – вважає страховий агент Оріселла Колову.

"Вони всі непотрібні. 30 років нами керують одні і ті самі люди, вони ні на йоту не змінилися – ні їхні обіцянки, ні політика. Чому я повинен розраховувати на допомогу від цих монстрів – та за ними всіма в’язниця плаче! Всі вони – злодії та шахраї!" – вважає безробітний Нікос Цовалакіс.

Наразі головний пріоритет посадовців – перегляд кредитних договорів з ЄС та МВФ. Греки просять Європу пом’якшити умови отримання фінансової допомоги. Європейці, схоже, не проти. Тим паче, що ці вибори, які вже охрестили вибором між драхмою та євро, завершились на користь валютного союзу. Тим часом, Німеччина вже попередила новий уряд Греції, що на значні поступки у питаннях повернення старих кредитів та отримання нових грекам розраховувати не варто.